Odluka / Kantonalni sud u Sarajevu odbio žalbu: Josip Šimić oslobođen svih optužbi

28. 07. 2021. u 09:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kantonalni sud u Sarajevu, u vijeću sastavljenom od sudije Adise Zahiragić, kao predsjednice vijeća, te Indire Jahić i Rozite Šimić, kao članova vijeća odbio je žalbu kantonalnog tužitelja iz Sarajeva kao neosnovanu i potvrdio presudu Općinskog suda u Sarajevu.

Naime, dana 10. juna 2020. godine, prvostepeni Općinski sud u Sarajevu, donio je i javno objavio Presudu, kojom se optuženi Josip Šimić-Đinđić. ZKP-a F BiH, oslobađa od svih optužbi.

Pred Općinskim i Kantonalnim sudom u Sarajevu Josipa Šimića-Đinđića zastupao je i branio sarajevski advokat Ifet Feraget, koji je na stručan i profesionalan način razbijao teze montirane optužnice.

Time je Kantonalni sud u Sarajevu u svojoj presudi pravomoćno potvrdio da su vjerodostojni transkripti o nezakonitom prisluškivanju glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i tadašnjeg zamjenika predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Ružice Јukić.

Kantonalni sud u Sarajevu prihvaća zaključak prvostepenog suda, kad pravilno navodi, i zaključuje, da: „Optuženi Šimić nije sporio da je navedeni akt predao Tužilaštvu, ali je osporavao da je isti sačinio, te je tvrdio da ga je predao „na provjeru" a nakon što ga je dobio navodno od službenika SIPA-e Vahidina Šahinpašića.

Navedena tvrdnja odbrane potvrđena je i iskazom svjedokinje Ružice Jukić, potpredsjednice VSTV, koja je u svom iskazu potvrdila da joj je optuženi neposredno prije svog hapšenja saopštio da je dokument koji je predmet optuženja pod tačkom I. optužnice dobio od Šaje, odnosno od Vahidina Šahinpašića.

Nadalje, svjedokinja je potvrdila u svom iskazu da je autentičan sadržaj njene komunikacije koja je dostavljena u transkriptima koje je optuženi predao Tužilaštvu BiH, a koje je optuženi dobio od njemu nepoznate osobe, kao dopunu akta koji je predao Tužilaštvu BiH. Sud je sa dužnom pažnjom cijenio iskaz svjedokinje Jukić Ružice, nalazeći da njen iskaz detaljan, konzistentan i nemotiviran, te je isti kao takav u cijelosti prihvaćen kao istinit i vjerodostojan. Svjedokinja je veoma detaljno opisala svoje kontakte sa optuženim, te pojasnila zašto se sjeća komunikacije koja je sadržana u transkriptima“, zaključuje sud.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)