Kanton u BiH bi nakon 20 godina mogao izaći iz prometne blokade: Grade se prvi kilometri autoceste

1
Radiosarajevo.ba
Kanton u BiH bi nakon 20 godina mogao izaći iz prometne blokade: Grade se prvi kilometri autoceste
Foto: Autoceste FBiH / Ilustracija

Tuzlanski kanton bi ove godine mogao dobiti prve kilometre autoceste.

Dionica Tuzla – Orašje, čija gradnja treba početi u drugoj polovici godine, dio je autoputa Beograd-Sarajevo i predstavlja ipsilon krak koji se veže na koridor Vc.

Ovim bi Tuzlanski kanton mogao izaći iz prometne blokade koja traje već dvije decenije, a kao garanciju da će se ovoga puta zaista krenuti sa radovima, iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine navode da je izdvojen novac za ovaj projekt.

Izgradnja autoceste Sarajevo - Beograd veoma značajna za odnose BiH, Srbije i Turske

Izgradnja autoceste Sarajevo - Beograd veoma značajna za odnose BiH, Srbije i Turske

"U ovom momentu je u fazi projektovanja, odnosno izrade projektne dokumentacije, na dionici od Šičkog do Maoče, nekih 30 kilometara. Idejni projekat je već završen do Previla, nekih deset kilometara. Nakon toga bi trebao da ide elaborat o eksproprijaciji, nakon toga glavni projekat i, nadamo se, u ovoj 2023. godini da će Tuzlanski kanton konačno dobiti prve metre autoceste", navodi za BHRT ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić.

Osim za prijevoz ljudi i roba, kvalitetniji putevi važni su za privredu i turizam, kao i bolju povezanost Tuzle sa ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

"Radi se o dionici autoputa Sarajevo - Beograd, dakle kada ide u Beograd, ide u Bijeljinu, pa iz Bijeljine u Brčko i onda ovamo u Brčko i Orašje, a zatim ovamo u Tuzlu i Žepče. Važno nam je da se povežemo sa Zenicom i sa granicom, rijekom Savom. Važno je to za oba entiteta, za cijelu sjeveroistočnu Bosnu u kojoj živi milion ljudi", objašnjava predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije pri Parlamentarnoj skupštini BiH Jasmin Imamović.

Autoceste FBiH odgovorile na pitanje - kada je realno očekivati da bude završen koridor Vc u BiH?

Autoceste FBiH odgovorile na pitanje - kada je realno očekivati da bude završen koridor Vc u BiH?

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine vjeruju da će se ovom dinamikom sve potrebne pripreme za gradnju završiti, tako da u drugoj polovici ove godine počne izgradnja na relaciji Tuzla - Orašje.

"Vlada Federacije je obezbijedila sredstva za izgradnju ove autoceste, dijela autoceste u visini od 134 miliona KM. Obezbijedila je sredstva za projektovanje, sredstva za eksproprijaciju, tako da sredstva nisu upitna", kaže izvršni direktor u JP Autoceste FBiH Ešref Džafić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije