KS / Kantonalni inspektori na Bjelašnici nakon prijave zbog nepoštivanja COVID mjera

07. 01. 2021. u 16:15:00 Fena

Shares: 29

Sanitarni inspektori Kantonale uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo i danas su, odmah nakon dobijene prijave, a zbog hitnosti mjere usljed ugroženosti života i zdravlja stanovništva u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izvršili inspekcijski nadzor kompletnog skijališta, te ski liftova za djecu i odrasle na Bjelašnici, kojim upravlja KJP ZOI'84 Olimpijski centar d.o.o. Sarajevo.

"U momentu inspekcijskog nadzora propisane mjere za suzbijanje širenja koronavirusa su uspostavljene uz preporučenu distancu među skijašima na ski liftovima, te ograničen broj osoba na žičari, a postavljena su i uputstava o mjerama za suzbijanje širenja virusa u kontekstu COVID-a 19 na vidljivim mjestima", kazao je Feni direktor KUIP-a KS Fahir Halilović.

Prema njegovim riječima, s ciljem kontrole poštivanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i specifičnih mjera za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su obavezujućeg karaktera, nadzori su vršeni i u danima vikenda 2. i 3. januara, kada su preduzeću KJP ZOI'84 na licu mjesta rješenjem sanitarnog inspektora naložene hitne korektivne mjere.

"S obzirom na očigledni nedotatak svijesti kod skijaša, koji i sami nepoštivanjem međusobne distance dovode do stvaranja gužve i ugrožavanja tuđeg i vlastitog zdravlja, kantonalni sanitarni inspektori će i u predstojećem periodu nastaviti kontinuirane kontrole nad specifičnim mjerama za skijališta, kako se Bjelašnica u zimskom periodu ne bi pretvorila u najveći klaster, čime bi se značajno ugrozila trenutno povoljna epidemiološku situaciju u KS. Osim poziva skijašima na odgovorno i savjesno pridržavanje mjera lične zaštite, istovremeno pozivamo i KJP ZOI'84 na strogo pridržavanje zakona, kao i općih i specifičnih mjera u kontekstu COVID-a, kao i onih koje su im naložene rješenjima sanitarnih inspektora", istakao je Halilović.

Jedna od njih je, kako je kazao, i potreba za većim brojem COVID redara, a iz ZOI'-a 84 danas su najavili angažiranje 20-ak radnika koji će biti raspoređeni na poslovima opservacije i uspostavljaja reda na terenu, u kontekstu donesenih preporuka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)