Pokrajina Alberta se pridružila Vladi Kanade i izglasala zakon o genocidu u Srebrenici

1
Radiosarajevo.ba
Pokrajina Alberta se pridružila Vladi Kanade i izglasala zakon o genocidu u Srebrenici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Srebrenica

Jedna od najvažnijih misija Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) je kontinuirana borba za istinu o genocidu i pravdi za žrtve toga zločina tokom cijele godine.

O genocidu u Srebrenici moramo misliti i raditi kontinuirano svaki dan. To je osnov koji će onemogućiti nove velikosrpske nasrtaje na BiH i Bošnjake. Genocid nad Bošnajcima Srebrenice ne tiče se više samo Bošnjaka, on je sastavni dio svjetske svijesti i savjesti. Pitanje genocida u Srebrenici je pitanje cijelog čovječanstva, navode iz ovog instituta.

IGK je dobio pismo od Jasona Luaa ministra za kulturu kanadske pokrajine Aleberta. U pismu koje je napisano u ime Vlade Alberte, između ostalog, stoji:

"Ured premijera zatražio je od mene, kao ministra kulture, da odgovorim u ime Vlade Alberte. Vlada Alberte oštro osuđuje besmislenu mržnju i nasilje koji su u srcu svakog genocida. Genocid je najrazorniji oblik mržnje, rasizma i netolerancije i ostavlja ožiljke na potomcima žrtava. Vlada Alberte odaje počast žrtvama, uključujući više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su ubijeni kao posljedica genocida u Srebrenici. 

U Alberti je 26. marta 2021. godine postao zakon o mjesecu sjećanja, osude i prevencije genocida. Zakon proglašava april svake godine za mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida. To znači da je mjesec april određen da se prepoznaju posljedice zločina genocida, sećaju se žrtava i promovišu bolje razumijevanje uzroka genocida širom svijeta".

Alberta se tako pridružila Vladi Kanade i vladama kanadskih pokrajina u priznavanju genocida u Srebrenici.

"Još jedna pobjeda istine o genocidu u Srebrenici u Kanadi koja nas još više obavezuje u radu na odgovoru na krucijalno pitanje da li je moguće da djelo genocida ostane postojati na tlu države BiH?

Ne može se iz genocida izvlačiti pravo, beneficije, neupitne kategorije, tj. ne može se na osnovu genocida ostvarivati pravo na bilo šta. Zločinom genocida stvorio se entitet RS na tlu Bosne i Hercegovine i treba zahtijevati da se to djelo i njegovi izvršioci sankcioniraju pred internacionalnim institucijama prava. To, naravno, nije cjelokupan srpski narod", navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije