Kamp Lipa prepun migranata: 'Imamo sve, ali želim dalje, u Italiju'

1
Radiosarajevo.ba
Kamp Lipa prepun migranata: 'Imamo sve, ali želim dalje, u Italiju'
Fena / Migrantski kamp Lipa

Migrantske rute u Bosni i Hercegovini ponovno su aktivne.

Kroz našu zemlju samo u minuloj godini prošlе su gotovo 32 hiljade migranata. Nadležni uvjeravaju - situacija je pod kontrolom, međutim dolaskom hladnijih dana u kamp Lipa nadomak Bihaća kapaciteti su već popunjeni.

Uvjeti za migrante u Bihaću danas su daleko bolji. Utočište u kampu Lipa pronašlo je njih gotovo 1.600, iznad je to kapaciteta, ali brojke variraju. Uprkos snijegu i minusu svakodnevno nekolicina njih odlazi na "game".

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

"Pet puta sam pokušavao preći granicu i svaki put bezuspješno. U kampu je dobro, imamo sve, ali ja želim dalje. U Italiju", kaže Muhamed, migrant iz Bangladeša. 

Pomoć im pružaju brojne organizacije. Među njima i SOS Balkan Route. Podijelili su im, kažu, odjeću i četiri stotine deka, a pomažu i i kada se vrate s "gamea". Nerijetko ti ilegalni pokušaji prelaska granice otkriju i surovost hrvatske policije.

"Najviše smo se nagledali ljudi koji se vrate iz Hrvatske goli, bosi, opljačkani. Stalno smo na terenu, pomažemo, a tako ćemo i nastaviti", rekao je Asim Karabegović, volonter u organizaciji SOS Balkan Route. 

Dođe do obračuna i među samim migrantima. U novogodišnjoj noći sa tragičnim ishodom.

"U zadnje vrijeme je povećan broj povreda nanesenih hladnih oružjem. Na dan Nove godine imali smo zadnje lice sa smrtnim ishodom. Obično se ti obračuni kako oni navode dešavaju između njih", govori Irma Arifović, načelnica Centra za urgentnu medicinu u Bihaću. 

Broj migranata je u porastu, ali situacija je pod kontrolom. Nadležni uvjeravaju kako scenarij iz 2018. neće dozvoliti.

"Straha nema. Smještajni kapaciteti su toliki. Svakodnevno razgovaram sa predstavnicima međunarodnih zajednica koje upravljaju s kampovima. Situacija je pod kontrolom, pratimo je svakodnevno. Nećemo dopustiti bilo kakvu eskalaciju", kategoričan je Nijaz Hušić, premijer Unsko-sanskog kantona. 

Vijeće ministara donijelo važnu odluku o unaprjeđenju kontrole na granicama u BiH

Vijeće ministara donijelo važnu odluku o unaprjeđenju kontrole na granicama u BiH

Kroz BiH je samo u prošloj godini prošlo više od 30.000 migranata. Ovdje se zadržavaju kratko, a uprkos snijegu i minusu, ne odustaju od namjere da ilegalno pređu granicu i domognu se Evropske unije, piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije