Vremenska / Kakvo će nam biti ovo ljeto: Objavljene prognoze tri modela

29. 04. 2021. u 17:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Do završetka proljeća koje je dosad bilo kišovito, hladno, praćeno čak i sa snijegom, ostalo je nešto više od mjesec dana. Ljeto samo što nije stiglo, a vremenska prognoza pokazuje i kako će ljetni dani izgledati.

April nije izgledao kao da je vrijeme proljeća, već smo imali utisak da zimi nema kraja pa se nameće pitanje hoće li se ovakav trend nastaviti i u ostatku godine.

Prema servisu "Severe Weather" u prognozi za ljeto u Evropi fokus je na tri glavna i najviše korištena modela - ECMWF, UKMO i CFSv2.

Prvi model

Što se ljetnih mjeseci tiče, prognoza prema modelu ECMWF predviđa da će većina južne i srednje južne Evrope biti toplija nego što je uobičajeno. To se objašnjava širenjem visokog pritiska vazduha s juga.

Sjeverna Evropa i Skandinavija bliže su prosječnim temperaturama.

Ovakvi vremenski uslovi kakvi se očekuju, piše Severe Weather, impliciraju da su mogući snažni toplotni talasi, a mogli bi trajati duže nego inače s višim temperaturama nego obično.

Anomalije s pljuskovima takođe impliciraju i prisutnost snažnog sustava visokog pritiska vazduha iznad južne i središnje Evrope.

Ovo sugeriše na veliku vjerovatnoću sušnih razdoblja u Španskoj, Francuskoj i djelomično na sjeveru Balkana.

Drugi model

Baš kao ECMWF model, UKMO model pokazuje zonu niskog pritiska vazduha iznad sjeverne Evrope, samo je više zapadno nego u modelu ECMWF.

Na modelu se vidi toplija vazdušna masa iznad južne i središnje Evrope.

Prognoza za ljeto prema UKMO modelu pokazuje toplije vrijeme od uobičajenog u južnoj i središnjoj Evropi, ali ne toliko toliko snažne kao na ECMWF-ovoj prognozi. Veća razlika između modela je kada je u pitanju sjeverna Evropa, za koju UKMO model predviđa znatno toplije vrijeme od uobičajenog.

Treći model

Prema trećem modelu CFSv2, možemo očekivati više temperature u južnoj i centralnoj Evropi.

Poprilična je razlika između CFS-a i prethodna dva evropska modela kada je u pitanju kiša. U ovom modelu vidimo vlažnije vremenske uslove u zapadnoj Europi od uobičajenih. To je ponajviše zato što je CFSv2 povukao područje nižeg pritiska dalje u sjeverni Atlantik, što znači prodor toplijeg, ali i vlažnijeg vazduha u zapadnu Europu.

Sušna razdoblja predviđaju se na području sjevernog Balkana, srednje i istočne Evrope. Vlažnije vreme očekuje se u Irskoj, na severu Britanije te u delovima južne Skandinavije.

Sva tri modela predviđaju toplije i sušnije leto

Prema sva tri modela ljeto će ove godine biti toplije od uobičajenih uslova u većem dijelu srednje i južne Evrope.

Sušna razdoblja moguća su u zapadnoj Evropi, a rizik je trenutno najveći za Španiju i Francusku, piše Blic.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)