Kakva je jesen ove godine u BiH: Imali smo najtopliji oktobar od početka službenih mjerenja

0
AA
Kakva je jesen ove godine u BiH: Imali smo najtopliji oktobar od početka službenih mjerenja
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Šetnja na Vilsu, 14. novembar

Srednja sezonska temperatura za jesen 2023. godine, od 1. septembra do 30. novembra, prema preliminarnim podacima na većini stanica, bila je najviša u čitavom raspoloživom nizu od početka službenih mjerenja.

"Samo na pojedinim meteorološkim stanicama nešto toplije jeseni zabilježene su dvadesetih godina 20. stoljeća, izuzev Bjelašnice na kojoj su 2012. i 2019. godine imale više srednje temperature za jesen", saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH).

Naveli su da su temperaturna odstupanja na pojedinim stanicama u Bosni i Hercegovini iznosila i do 2,5 stepeni Celzijusa u odnosu srednju jesenju temperaturu za period 1991.-2020. godine.

Važno obavještenje iz GRAS-a: Ovo su izmjene u javnom prijevozu u narednim danima

Važno obavještenje iz GRAS-a: Ovo su izmjene u javnom prijevozu u narednim danima

U odnosu na dosadašnje najviše srednje jesenje temperature, jesen 2023. godine bila je toplija i do 1,4 stepena.

Tome je naročito doprinio oktobar koji je ujedno bio i najtopliji oktobar u Bosni i Hercegovini od početka službenih mjerenja.

Padavine su bile neujednačene tokom jeseni. Ukupne količine padavine bile su blizu ili malo više u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prema procjeni percentila padavine svrstavamo u kategoriju normalno. Najviše padavina izmjereno je u novembru, kada je na pojedinim stanicama izmjereno preko 300 milimetara. Najviše padavina (368 milimetara) zabilježeno je na Meteorološkoj stanici Ivan sedlo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije