Kako su Dan nezavisnosti BiH čestitali Komšić, Džaferović i Zaimović

Radiosarajevo.ba
Kako su Dan nezavisnosti BiH čestitali Komšić, Džaferović i Zaimović
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Glavni grad prekriven zastavama BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini i dijaspori u povodu obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti BiH.

Arhiv/ Željko Komšić - undefined

Foto: Fena : Arhiv/ Željko Komšić

“Prije dvadeset osam godina većina građana i naroda se izjasnila za suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Iako je mnogo izazova pred nama, siguran sam da ćemo zajedno stići do našeg cilja, a to je dostojanstveniji i prosperitetniji život za sve građane i narode Bosne i Hercegovine. Uvijek ćemo se zalagati za Bosnu i Hercegovinu koja će biti država jednakopravnih građana i naroda, za državu u kojoj je bilo, u kojoj ima i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve. Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, navodi se u čestitki predsjedavajućeg Komšića.

Čestitku je uputio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Šefik Džaferović - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Šefik Džaferović

“Na današnji dan 1992. godine građanke i građani Bosne i Hercegovine dali su svoj glas za suverenu, cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. To je bio glas za slobodu i samostalnost, a protiv tiranije i prijetnji nestankom BiH. Generacija koja je izvela našu domovinu na put samostalnosti učinila je epohalnu stvar koja će biti vječno zapamćena u bosanskohercegovačkoj historiji. Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine proveden je, uz strogo poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine i međunarodnog prava, zbog čega su sve države svijeta priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu zemlju. I danas, 28 godina poslije, vrijednosti koje simbolizira 1. mart – vladavina prava, demokratija i ideja o ravnopravnosti svih građana, ostaju temeljna ideja vodilja ka konačnom cilju, a to jeste sigurna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, članica Evropske unije i NATO saveza. Svim građankama i građanima u domovini i dijaspori čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, naveo je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović čestitao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Mirsad Zaimović - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Mirsad Zaimović

“Povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u ime Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, svim građankama i građanima BiH upućujem iskrene čestitke. Čestitke povodom Dana nezavisnosti BiH upućujem uz želje da zajedničkim radom i zalaganjem doprinosimo snažnijem razvoju i prosperitetu naše države, te da ovaj najznačajniji datum u njenoj bogatoj historiji bude putokaz za budućnost koju želimo graditi u slobodi i demokratiji. Čuvajmo i gradimo Bosnu i Hercegovinu, našu jedinu domovinu”, poručio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije