Kako strani mediji vide rezultate Općih izbora u BiH

Radiosarajevo.ba
Kako strani mediji vide rezultate Općih izbora u BiH

Nacionalista Milorad Dodik proglasio je pobjedu u nedjelju u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, gdje će zajedno sa članovima iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda dijeliti stolicu.

“Uspon tvrdolinijaša u sami državni vrh ne čudi s obzirom na podjele koje prate Bosnu već više od dvije decenije, nakon što je ovu zemlju poharao rat”, piše francuski France 24.

Dodik već dugo vlada Republikom Srpskom i već je prijetio referendumom o otcjepljenju. Sada će takav čovjek predstavljati državu koju je označio kao “propali koncept” na svjetskoj pozornici, ocjenjuje France 24.

“Pobjeda je čista kao suza”, rekao je Dodik sinoć u Banja Luci.

“Socijal demokrata Željko Komšić porazio je hrvatskog nacionalistu Dragan Čovića. Bošnjačka stranka SDA potvrdila je pobjedu njenog kandidata Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva BiH”, dodaje France24.

Britanski BBC prenosi da je pobijedio Dodik, čovjek koji ima tijesne veze sa Rusijom i čovjek koji se zalaže za otcjepljenje RS-a.

“Hrvatski glasači vratili su Željka Komšića u Predsjedništvo BiH”, prenosi BBC.

Američki Washington Post prenosi da je Dodik pobijedio sa 56 posto u odnosu na svog najbližeg rivala Mladena Ivanića koji je osvojio 44 posto glasova.

“Narod je odlučio na izborima”, rekao je Dodik, prenosi Washington Post.

Washington Post ocjenjuje da je izbor Milorada Dodika u Predsjedništvo BiH udarac naporima da se ujedini zemlja nakon više od 20 godina od brutalnog rata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije