Kako je spašena djevojčica iz BiH, imala je samo dva posto šanse da preživi

2
Radiosarajevo.ba
Kako je spašena djevojčica iz BiH, imala je samo dva posto šanse da preživi
Index.hr / Djevojčica Anđela se uspješno oporavlja

Ljekari i medicinsko osoblje Klinike za dječje bolesti Zagreb spasili su život šestogodišnjoj djevojčici Anđeli iz Bosanskog Broda, koja je teško povrijeđena u padu sa traktora te imala minimalne šanse za preživljavanje.

Samo dva posto su bile njene šanse, a iz ove bolnice je izašla kao zdrava djevojčica.

"Sam ju je Bog sačuvao da preživi, ostalo su sve ljekari učinili, bilo je jako teško. Ljekari su je spasili. Idemo sad kući bratu i drugarima", rekla je majka Dragana i zahvalila doktorima i udruženju koje im je pomoglo za smještaj.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Rekla je da ni u jednom trenutku nisu gubili nadu, piše Index.hr.

"Sad ću se prvo igrati kad dođem doma. Jako su mi nedostajali brat i tata", rekla je mala Anđela, piše Srpska info.

Stjepan Višnjić, ljekar Klinike Zavoda za abdominalnu hirurgiju Klinike za dječije bolesti, predstavio je uspjeh hrvatskih ljekarskih timova u spašavanju djevojčice.

"Ovo zavređuje pažnju. Tog 25.7. je bila teška nesreća, djevojčica iz Bosanskog Broda koja je imala tešku nesreću. Prvo je došla u bolnicu u Slavonski Brod. Zatim su je doveli nama. Bila je u teškom stanju. Nije mogla disati, 20 dana je bila na respiratoru, imala je oštećenja urotrakta, kože, abdomena, reproduktivnog trakta. Liječenje u tri faze. Reanimirali smo je i stabilizovali. Imala je ozbiljno oštećena pluća i smrskanu karlicu. Pokrili smo joj kožu vještačkim pokrovom. 6.8. procijenili smo da možemo u fazu rekonstrukcije", kazao je Višnjić.

Presadili su joj kožu 9.8. Imala je rekonstrukciju međice kako bi se mogla rekonstruisati karlica. To ne bi mogli, kažu, da nije bila na mehaničkoj ventilaciji.

Ljekari Klaićeve u tome su pomogli ljekari iz Dubrave.

Nakon te druge faze dijete je bilo slobodno od infekcije i krenuli su u daljnje liječenje.

Morali su napraviti rekonstrukciju probavnog trakta, rekonstruisali su sve abdominalne organe.

"Imala je 16 velikih operacija, učestvovalo je 12 hirurga. Ljekari iz Klaićeve, Traume, Dubrave i Merkura učestvovali su u njenom liječenju. U trenutku povrede imala je 20 kilograma, bez pulsa i tlaka. Brojne otvorene rane i frakture, 98 posto smrtnosti", navodi Višnjić.

Djevojčica Anđela je prilikom prijema u bolnicu u julu 2021. godine imala minimalne šanse za preživljavanje usljed teških oštećenja i povreda čak šest organskih sistema, a otpuštena je iz bolnice kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije