Kako je virus uticao na prijevoznike: Promet s Italijom opao, vozači na "mirovanju"

B. T.
Kako je virus uticao na prijevoznike: Promet s Italijom opao, vozači na "mirovanju"

Širenje koronavirusa (COVID-19) u bh. susjedstvu utiče na posao onih koji su stalno "na točkovima" - prijevoznike, pogotovo onih koji voze za Italiju i iz nje. 

Iako je ta zemlja važan vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, prema našim saznanjima, promet na relaciji BiH- Italija posljednjih dana izuzetno je oslabio. 

Govoreći o ovoj temi, Muamer Berbić iz Tuzlatransporta, predsjednik Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta pri Vanjsko-trgovinskoj komori (VTK) kazao je u izjavi za Radiosarajevo.ba da je promet manji, ali da ne može reći tačno da li je to zbog koronavirusa. 

"Sezona pravog prijevoza još nije pravo ni počela. Januar i februar su su za prijevoznike mrtav period i bez koronavirusa", kazao je Berbić. 

Objašnjava da  u firmi iz koje dolaze za sada nemaju većih problema zbog koronavirusa, osim što se na granicama, zbog kontrola, vozači duže čekaju. 

Jedino, kako nam je kazao, imaju jednog vozača kojem su nadležni po povratku iz Italije u Tuzlu preporučili da miruje kod kuće dvije sedmice, iako nema nikakve simptome bolesti. 

"U kontaktu sam sa kolegama iz drugih firmi, nema niko posebnih problema, jedino je Italija malo problematična, jer se vozačima koji dođu, a bili su u sjevernoj Italiji, preporučuje da miruju. Među, Međutim, niko nije dobio zabranu, nikome nisu zabranili ulazak", kazao nam je Berbić. 

Upitan kako vozači reagiraju na širenje virusa, Berbić objašnjava da oni koji rade u prijevozu tereta nemaju posebnih kontakata sa većim grupama ljudi, tako da nema straha od zaraze.  

Kontakt sa većim grupama ljudi imaju oni koji prevoze putnike.

Međutim, tačnije podatke o tome kakva je konkretna situacija, da li ima otkazivanja aranžmana u Italiji, da li prijevoznici imaju manje posla...  za sada nemaju u  Udruženju prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika VTK BiH. 

Kako je koronavirus uticao na ovu branšu, trebali bi znati konkretnije krajem sedmice, za kada je zakazan sastanak članova Udruženja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije