Kadrovska križaljka: SDA odabrala ministre, zvanična odluka do kraja sedmice

B. T.
Kadrovska križaljka: SDA odabrala ministre, zvanična odluka do kraja sedmice
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Godišnji press SDA

Stranka demokratske akcije (SDA), kako je nezvanično potvrđeno za Radiosarajevo.ba u ovoj stranci, do kraja sedmice bi trebala imati definitivna imena svojih sedam ministara u novoj Vladi Kantona Sarajevo.

Kako nam je rečeno, do kraja sedmice trebala bi biti održana sjednica Katonalnog odbora SDA, na kojoj će se raspravljati o imenima, o kojima se u međuvremenu već uveliko spekulira.

Kako nam je potvrdilo više izvora u SDA,  s mogućnošću odstupanja „plus – minus 10 posto“, novi ministri bit će Jasmin Halebić (finansije), Nihada Glamoč (komunalna privreda), Emir Hadžihafizbegović (kultura i sport), Faruk Kapidžić (prostorno uređenje), Adi Kalem (saobraćaj), Senad Hasanspahić (boračka pitanja), i Mersa Kustura (pravda).

Sjednica Predsjedništva SDA - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sjednica Predsjedništva SDA

Upravo Hasanspahić i Kustrura su među novijim imenima koja se spominju, obzirom da je do sada bilo najizvjesnije da će resor boračke populacije preuzeti Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad, iako je u opticaju bilo i ime Hazima Bahtanovića. Kao ministri pravde pominjane su Maja Hadžihalilović i Velide Memić, inače supruga načelnika Ilidže Senaida Memića.

Kada su u pitanju potencijalni minsitri, većina ih, manje-više ima iskustva u lokalnim organima vlasti, dok su Halebić, inače profedor na Ekonomskom fakultetu u Zenici, glumac Emir Hadžihafizbegović te Senad Hasanspahić već obavljali ministarske funkacije u Sarajevskoj vladi.

Nihada Glamoč bila je direktorica  Sarajevogasa, Faruk Kapidžić bavi se arhitektourom, Adi Kalem trenutno predsjedava lokalnim parlamentom u Hadžićima, dok je Mersa Kustrura sekretar Općine Novi Grad.

Mersa Kustrura, kandidatkinju za novi ministricu - undefined

Foto: Općina Novi Grad: Mersa Kustrura, kandidatkinja za novu ministricu

SBB će, podsjetit ćemo, imenovati tri ministra: unutrašnjih poslova, obrazovanja  te rada i socijalne politike, a DF zdravstva i privrede.

U ovim strankama za sada ne žele previše govoriti o imenima kandidata, osim što se očekuje da SBB-ov Ismir Jusko, sa sadašnje čelne pozicije u Ministarstvu za boračka pitanja, pređe u fotelju prvog čovjeka MUP-a. Od ranije je poznato da će novi kantonalni premijer biti Mario Nenadić.

Ismir Jusko - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Ismir Jusko

To je prije nekoliko dana na Instagramu potvrdio i Fahrudin Radončić, predjednik SBB-a. 

„Već danima čitam špekulacije o tome ko će tobože biti ministar u Vladi Kantona Sarajevo i kako se navodno spremaju rokade već dogovorenih resora. Pogrešna i netačna priča. Osim gospode Maria Nenadića i Ismira Juske, koji jesu kadrovski fiks, a to je podržalo i Predsjedništvo SBB-a, sve ostalo je čisto gatanje. Ko će biti kandidati za ministara obrazovanja ili ko će voditi Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, opet će odlučiti Predsjedništvo SBB-a i Kadrovska komisija. I, sasvim izvjesno, to nisu imena sa kojima se igraju pojedini portali. Jer, to trebaju biti nova lica i mladi ljudi, ali stari članovi SBB-a. A takvih nema među onima što ih kadrovski “imenuju” pojedini mediji“, naveo je Radončić.

Nakon što je u Skupštini KS izglasana njihova smjena, dosadašnji saziv Vlade KS do ove sedmice trebao bi da podnese ostavku.

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije