Kada Dodiku i HNS-u ponestaje argumenata - pozivaju se na "kolektivno sjećanje" i Dejton

14
Radiosarajevo.ba
Kada Dodiku i HNS-u ponestaje argumenata - pozivaju se na "kolektivno sjećanje" i Dejton
Foto: Radiosarajevo.ba / Čović i Dodik

Njemački Bundestag usvojio je danas historijsku Rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom se daje podrška našoj zemlji „na putu ka boljoj budućnosti“.

Ovu odluku komentarisao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH te lider SNSD-a.

"Slanje njemačkih vojnika u BiH, uz rezoluciju koju su usvojili, je u funkciji zastrašivanja građana RS. Neko očito računa na kolektivno pamćenje naroda i loša sjećanja na vrijeme kada su Nijemci slali vojsku ovdje", napisao je Dodik putem Twittera.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Očekivano, reagovali su i iz HNS-a te, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Današnja rezolucija Bundestaga koja se odnosi na Bosnu i Hercegovinu pokazuje koliko njemačke vlasti ne poznaju, ili odbijaju prihvatiti, činjenice o Bosni i Hercegovini i prirodi njezinog multinacionalizma i ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Uz to, današnja rezolucija je de facto poziv na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995. godine. Model federalizma i institucionalne ravnopravnopravnosti kroz legitimne političke predstavnike je temelj Daytona i jedini jamac za europsku Bosnu i Hercegovinu.

Predlažemo svim zastupnicima Bundestaga koji su podržali rezoluciju predloženu od strane radikalnog bošnjačkog unitariste, da identičnu rezoluciju upute gospodinu Charlesu Michelu i državi Belgiji. Mi odgovor na istu već znamo", navodi se u saopćenju HNS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije