Izetbegović, Dodik i Čović danas u Briselu kod Varhelyija na odvojenim sastancima

4
Radiosarajevo.ba
Izetbegović, Dodik i Čović danas u Briselu kod Varhelyija na odvojenim sastancima
Foto: Arhiv / Izetbegović, Čović i Dodik

Europski komesar za proširenje Oliver Varhely je pozvao trojicu političkih lidera u Briselu kao nastavak razgovora koji je s bh. zvaničnicima vodio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, a tiču se važnih pitanja na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Tema razgovora će, kako je ranije najavljeno, biti reforma Izbornog zakona BiH.

Iz Varhelyijevog kabineta je saopćeno da će se razgovarati o 14 prioriteta Europske komisije s posebnim fokusom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo da ponovo odlučuje o pitanju kandidatskog statusa BiH. Iako je Varhelyi format sastanka prvobitno zamislio kao sastanak tzv. lidera konstitutivnih naroda, Izetbegović je odbio takvu ideju kazavši da ne postoje lideri naroda već institucije BiH kao što su Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Komšić pozvao Izetbegovića i Bećirovića na potpisivanje izjave o Čoviću

Komšić pozvao Izetbegovića i Bećirovića na potpisivanje izjave o Čoviću

Zato će se sa Varhelyijem bh. političari sastati odvojeno. Ipak je pristao otići u Brisel te razgovarati odvojeno s Varhelyijem te predložiti da se u narednoj rundi razgovora uključe institucije jer će se sve odluke, na kraju, donositi u državnom parlamentu i predsjedništvu.

"Mi smo tu prihvatili da ćemo snažno raditi na funkcionalnosti BiH i nastavku i ubrzanju puta BiH ka EU. Varhelyi kao komesar za proširenje nas sada zove da preciziramo kako i šta, da učvrsti to, da dogovori s nama detalje oko izmjena tih zakona. Međutim pogriješio je format. Da li je to uradio namjerno ili slučajno, ja ne znam. Vjerovatno je mislio da smo mi ‘key player’, glavni igrači, da kada dogovori s nama trojicom to je to. Napravio je jedan gaf koji nije trebao uraditi i ja sam odbio", izjavio je ranije Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije