Kada će Sarajevo dobiti gradonačelnika: Ko će biti zamjenici i rukovodstvo vijeća

1
Radiosarajevo.ba
Kada će Sarajevo dobiti gradonačelnika: Ko će biti zamjenici i rukovodstvo vijeća
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Gradsko vijeće Grada Sarajeva

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva trebala zakazana je za 24. mart. Na dnevnom redu je izbor predsjedavujćeg Gradskog vijeća, njegovih zamjenika, izbor gradonačelnika i njegovih zamjenika.

Stranke Četvorke već su ranije potvrdile da će kandidat za gradonačelnika Sarajeva biti Bogić Bogičević.

Dogovor koji su mediji ranije obajvili je da pošto je Bogić kandidat Socijaldemokratske partije BiH, da će Narod i pravda i Naša stranka predložiti dogradonačelnike.

Narod i Pravda imat će svoje kandidate za predsjedavajućeg Gradskog vijeća i dogradonačelnika Sarajeva.

Za poziciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća kandidat Naroda i Pravde je aktuelni gradski vijećnik Jasmin Ademović, a za poziciju dogradonačelnika aktuelni vijećnik u Općinskom vijeću Centar Haris Bašić.

Naša stranka odlučila je da će kandidirati Anju Margetić za zamjenicu gradonačelnika Sarajeva.

SDP BiH odlučio je da će doktor Dragan Stevanović biti njihov kandidat za rukovodstvo Gradsko vijeća.

Nakon što je završeno glasanje u sarajevskim općinama i nakon što je Centralna izborna komisija potvrdila mandate, sigurno je da će Četvorka imati većinu.

Četvorka će imati 18 gradskih vijećnika, a za izbor gradonačelnika i dogradonačelnika je potrebna većina od 15 vijećnika.

SDA ima četiri vijećnika, Demokratska fronta, BOSS, Savez za Stari Grad i Unija socijaldemokrata po jednog. Enisa Spahić i Srđan Srdić će biti samostalni vijećnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije