Kad UIO prodaje: Jaganjci oduzeti od švercera "otišli" za 1.200 KM

Radiosarajevo.ba
Kad UIO prodaje: Jaganjci oduzeti od švercera "otišli" za 1.200 KM
Pixabay / Ilustracija

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kroz svoje aukcije i licitacije prodaje bukvalno sve i svašta, a da je tako, potvrđuje i nedavni slučaj iz Regionalnog centra u Tuzli, gdje je uspješno okončana prodaja 12 jagnjadi, pišu Nezavisne.

Životinje su oduzeli pripadnici Granične policije BiH prilikom njihovog nezakonitog prelaska preko granice, a bile su smještene u karantinu klaonice „Karakajsko polje“ u Zvorniku.

Direktna prodaja je održana krajem maja, a sitna stoka, ukupno teška 360 kilograma, pazarena je po cijeni od 1.198,80 KM, ili preciznije 3,33 KM po kilogramu.

Pravo na nadmetanje imala su sva pravna i fizička lica na teritoriji BiH s ličnom kartom, dok je sa druge strane to bilo zabranjeno zaposlenima u Upravi, kao i njihovim najbližim srodnicima. Ponude su dostavljane u zatvorenim kovertama.

U UIO BiH pojašnjavaju kako su postupci prodaje stoke uglavnom hitni jer ju je potrebno adekvatno zbrinuti.

Ovo im nije prvi slučaj, a u regionalnom centru Tuzla su prodavali i krave, telad, ovce i prasad.

„Također, u Regionalnom centru Mostar je bilo sličnih primjera. Rješenjem suda BiH u 2016. godini izvršena je prodaja 39 komada jagnjadi i dva konja u ukupnom iznosu od 3.135 KM“, rečeno nam je u UIO BiH.

U 2018. godini UIO BiH organizovala je ukupno 27 javnih aukcija i 15 direktnih prodaja. Ukupan iznos sredstava ostvaren prodajom robe iznosio je 479.439,63 KM.

Novac ostvaren prodajom robe predstavlja prihod jedinstvenog računa sa kojeg se sredstva raspoređuju entitetima i Brčko distriktu.

Ono s čime UIO BiH ima problem su oduzeti automobili, koji datira još iz 2005. godine.
Problem leži u sudskim presudama jer sudovi u postupcima nisu rekli šta da se radi s tim vozilima, a koja se iz godine u godinu gomilaju.

Problem oduzetih vozila UIO BiH je više puta pokušavala da riješi u proteklih nekoliko godina, međutim uvijek su nailazili na problem, prije svega u Savjetu ministara BiH, koji je gotovo uvijek bježao od tog problema, konstantno tražeći dodatne analize.

Godišnje za zakup prostora za smještaj oduzetih vozila UIO je plaćala oko 90.000 maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije