Kad mi nećemo: Ambasada Švedske u BiH ukazala kako je Skoplje poboljšalo zrak

Radiosarajevo.ba
Kad mi nećemo: Ambasada Švedske u BiH ukazala kako je Skoplje poboljšalo zrak
Facebook / Skoplje

Ambasada Švedske u Sarajevu, moguće ponukana stanjem sa zagađenosti zraka i aktivnostima vlasti da se ovaj problem riješi, na svojoj Facebook stranici je prenijela tekst o tome kako je Skoplje uspjelo poboljšati kvalitet zraka.

Posljednjih godina građani su počeli poticati političare na uvođenje mjera i poboljšanje uslova života građana. Upravo to se i dogodilo! Vlada Sjeverne Makedonije pokrenula je dvogodišnji program s ciljem da smanji zagađenje zraka do kraja 2020. – u gradu Skopju na 50 odsto, u ostalim gradovima od 30 do 50 odsto“, piše u objavi.

Navodi se da su tako u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, primjera radi, zamijenili monitoring stanice, povećali broj zaposlenih u Inspektoratu za okoliš, smanjili PDV za grijanje, povezali domaćinstva na plinsko napajanje, zabranili prodaju uglja za grijanje, očistili deponije, uveli su strožije kontrole u građevinarstvu i restruktuirali javni prijevoz.

Mogu li to biti moguća rješenja za Sarajevo, Tuzlu i druge gradove u BiH?“, pitaju iz Ambasade Švedske.

O mjerama vlade u Sjevernoj Makedonije pročitajte više OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije