Kad će biti gotov autoput od Konjica do Mostara i tunel Prenj?

1
Radiosarajevo.ba
Kad će biti gotov autoput od Konjica do Mostara i tunel Prenj?
Radiosarajevo.ba / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izabrala je konzultante na projektu izgradnje dionice koridora Vc Ovčari - tunel Prenj - Mostar sjever. Ova dionica uključuje tunel Prenj koji će biti dug oko 11 kilometara, odnosno jedan je od najdužih ove vrste u Europi, objavljeno je na internetskoj stranici EBRD-a.

Riječ je o ugovoru za konzultantske usluge na izgradnji projekta, uključujući zaštitu okoliša. Vrijednost ugovora je oko 9 miliona eura. Planirani datum završetka je 7. april 2031. godine.

Posao je dobio konzorcij od tri austrijske i jedne slovenske kompanije. Tunel Prenj, generacijski pothvat koji će zbog svoje kompleksnosti uslijed iznimne geografske zahtjevnosti predstavljati tehnički najsofisticiraniji projekt u historiji građevinarstva na ovim prostorima, a iz ugla struke priliku za pokazati najbolje u svladavanju planinskog masiva, trebao bi biti ugovoren do kraja godine.

Aleksandra Prijović se usred koncerta s pozornice obratila svom suprugu: 'Vidiš li Filipe...'

Aleksandra Prijović se usred koncerta s pozornice obratila svom suprugu: 'Vidiš li Filipe...'

Tunel je lociran u središnjem masivu planine Prenj i s dužinom od 10,45 kilometara (sa svim pristupima oko 12 kilometara) bit će deveti najduži cestovni tunel u Europi, piše Večernji, a prvi je takav tunel u Bosni i Hercegovini koji prelazi granicu od šest kilometara.

Konceptualni idejni projekt za tunel Prenj je završen. Izgradnja i opremanje obiju tunelskih cijevi radit će se usporedno.

Kako bi se rizik investitora sveo na minimum u pogledu cijene izgradnje te odabrani izvođač mogao što prije započeti s radovima, u dogovoru s vanjskim suradnicima urađen je niz priprema koje uključuju sveobuhvatne geološko-geotehničke i geofizičke podloge. U pogledu prednosti koje se mogu očekivati u kontekstu prometne uvezanosti i protoka ljudi i roba, sigurnosti i učinkovitosti, izgradnjom tunela Prenj vrijeme putovanja na relaciji Sarajevo - Mostar skratit će se s dosadašnja dva sata na nešto manje od jednog sata, što u konačnici dovodi do skraćenja puta za 31 km i značajno ubrzava prijevoz ljudi, roba i usluga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije