Jutros na Bjelašnici -6: Kakvo će vrijeme biti do četvrtka

Radiosarajevo.ba
Jutros na Bjelašnici -6: Kakvo će vrijeme biti do četvrtka
Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica -6; Kupres 1; Ivan-sedlo i Sokolac 3; Tuzla 5;
Bijeljina, Bugojno, Drvar, Jajce, Livno, Sarajevo, Srebrenica i Zvornik 6; Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Zenica 7; Banja Luka i Doboj 8; Trebinje 11; Mostar 12; Neum i Stolac 13°C.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941hPa, za 2hPa je viši od normalnog i sporo raste.

Bioprognoza: Stabilnije vrijeme, uz sunčane intervale, ugodno će djelovati na većinu populacije. Nakon prohladnog, mjestimično i tmurnog jutra, kada je preporučljivo posvetiti pažnju primjerenom odijevanju, doći će do porasta temperatura, pri čemu neće dostizati suviše visoke vrijednosti. S dolaskom noći opća slika će se pogoršati, uslijed približavanja promjene.

Danas u Bosni i Hercegovini veći dio dana oblačno vrijeme. Prijepodne lokalno sa slabom kišom. Od poslijepodnevnih sati smanjenje oblačnosti. Tokom noći u cijeloj zemlji pretežno vedro. Vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera, u Bosni slab, a u Hercegovini prijepodne i umjerene jačine. Krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 9 i 15°C, na jugu i sjeveru zemlje do 17°C. U Sarajevu veći dio dana oblačno. Od poslijepodnevnih sati razvedravanje. Najviša dnevna temperatura zraka oko 10°C.

U utorak u jutarnjim satima u većem dijelu zemlje pretežno vedro. Prijepodne se očekuje sa sjeverozapada jače naoblačenje koje će se proširiti na cijelu zemlju i uvjetovati pad temperature zraka, kišu i snijeg. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na srijedu očekuje se da se granica snijega spusti i do 400 metara nadmorske visine. Većinom će pasti između 15 i 30 litara padavina po metru kvadratnom, lokalno i do 50 litara. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni ujutro jugo koje će prijepodne promijeniti smjer na sjever i sjeverozapad. U Hercegovini jugo veći dio dana, od poslijepodnevnih sati vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 3°C, na jugu zemlje od 3 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka od 8°C u Krajini do 15°C prema istoku Bosne. Na jugu zemlje najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 19°C.

U srijedu u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Više padavina ujutro i od poslijepodnevnih sati prema kraju dana. U jutarnjim satima većinom susnježica i snijeg. Preko noći na četvrtak očekuje se da snijeg ili susnježica padaju i do 500 metara nadmorske visine. U Hercegovini prijepodne pretežno oblačno. U drugoj polovini dana u većem dijelu Hercegovine smanjenje oblačnosti, osim u sjevernim područjima gdje će biti oblačno sa slabom kišom. Vjetar umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 4 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U četvrtak u Bosni oblačno vrijeme, u nizinama s kišom. Snijeg ili susnježica se očekuju iznad 500 metara nadmorske visine. U Hercegovini prijepodne oblačno, a poslijepodne smanjenje oblačnosti. Vjetar umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 10 do 13°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije