Jurišić nakon zabrane Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci: 'Lešinari štite 'tradicionalne' vrijednosti'

9
Radiosarajevo.ba
Jurišić nakon zabrane Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci: 'Lešinari štite 'tradicionalne' vrijednosti'
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Duška Jurišić

Bh. povorka ponosa trebala je biti održana danas u Banjoj Luci. Međutim Policijska uprava u tom gradu donijela je Rješenje o zabrani održavanja skupa. Tim povodom reagovala je Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Lešinari u zaštiti „tradicionalnih“ vrijednosti.

Ovo je daleko najskuplji grad u Njemačkoj: Pogledajte koliko iznosi cijena kirije za jednu sobu

Ovo je daleko najskuplji grad u Njemačkoj: Pogledajte koliko iznosi cijena kirije za jednu sobu

Stanje ljudskih prava mjeri se osiguranjem prava manjinskih, marginaliziranih grupa u svim društvima. Zabrana javnog okupljanja Bh. povorke ponosa u Banja Luci pokazuje da je stanje lošije u odnosu na prošlu, 2022. godinu, kada su održali skup povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije. Ova činjenica bar djelimično demantuje tvrdnje gradonačelnika Banja Luke da se u njegovom mandatu 'ovakvi skupovi' neće održavati u Banjaluci.

Protivljenje predsjednika Republike Srpske i gradonačelnika Banja Luke glavni su razlozi što današnji skup nije održan. Međutim, činjenica je da je Povorka ponosa do sada održavana jedino u Sarajevu uz veliko policijsko obezbjeđenje, ali i otvoreno protivljenje najviših zvaničnika pojedinih desničarskih političkih partija, te prikriveno protivljenje dijela civilnog društva. Iskustva održavanja Povorke ponosa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pokazuju nešto puno značajnije – nastojanja pojedinih veoma bitnih lidera, uključujući i vjerske autoritete, da uprkos ličnom i kolektivnom neprihvatanju drugačijeg, pokažu visok stepen tolerancije. Politička odluka vlasti sa sjedištem u Banja Luci mogla bi dati još jedan argument mnogobrojnim učesnicima u donošenju odluka 'do kada će samo Sarajevo pokazivati toleranciju i želju da živimo sa drugima i drugačijima'.

Nisu dovoljni izrazi žaljenja što u najvećem dijelu Bosne i Hercegovine ne postoji ni tolerancija ni želja ni namjera za poštivanje prava manjinskih grupa, u ovom slučaju LGBTIQ populacije. Objašnjenja kako Povorka ponosa 'nije u duhu naroda' kojem neko pripada, ne samo da su neprihvatljiva, nego su i netačna, što pokazuju povorke u Zagrebu, Splitu, Podgorici, Beogradu, itd.

Za početak je potrebno da nadležni organi provedu istrage po prijavama nevladinih organizacija zbog upućenih prijetnji i sankcioniraju počinioce sinoćnjih nereda u Banja Luci.

Borba za ljudska prava najteža je i najdugoročnija zadaća. U odnosu na prošlu godinu, Bosna i Hercegovina je, nakon zabrane održavanja aktivnosti Povorke ponosa u Banja Luci, napravila korak nazad, pa su samim tim budući izazovi veći, a test za to će biti najavljeni Pride 24. juna 2023. godine u Sarajevu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije