Bh. povorka ponosa: Solidarno uz aktivistkinje i aktiviste, te novinarke i novinare

0
Radiosarajevo.ba
Bh. povorka ponosa: Solidarno uz aktivistkinje i aktiviste, te novinarke i novinare
FOTO: Twitter / Zastava sa Pride-a u Sarajevu

Iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa najavili održavanje okupljanja u znaku podrške svim aktivistima i aktivistkinjama, novinarima i novinarkama, te LGBTIQ osobama Banja Luke, bh. entiteta Republike Srpske, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

"Napadi, pokušaji diskreditiranja LGBTIQ osoba i aktivista i aktivisktinja samo potvrđuju činjenicu da još uvijek živimo u ekstremno homofobnom društvu koje se služi politikama zastrašivanja i ugnjetavanja građana i građanki s ciljem smanjenja njihove vidljivosti", naveli su u svom saopćenju za medije iz Bh. povorke ponosa.

Cjelokupni planirani program će se održati u DKC Incelu u Banjoj Luci,  u subotu 18. marta.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Od izuzetne važnosti da svi i sve dođete i podržite ovaj događaj i zajedno sa nama pošaljete poruku da nikada nećemo odustati od borbe za slobodnije i otvorenije društvo", poručuju iz organizacionog odbora Bh. povorne ponosa.

U sklopu programa od 18 sati učesnici će gledati film Pride, nakon kojeg će imati diskusiju na temu savezništva i zajedničke borbe protiv fašističkih struja koje pokušavaju ugušiti slobodu govora i slobodu okupljanja.

Bh. povorka ponosa: 'Sa radošću najavljujemo da i ove godine dolazimo u Banja Luku'

Bh. povorka ponosa: 'Sa radošću najavljujemo da i ove godine dolazimo u Banja Luku'

Na diskusiji će govoriti: Vanja Stokić (urednica Etrafike), Maja Isović (novinarka Buke), Vanja Šunjić (novinarka, književnica, članica OO-a Bh. povorke ponosa), Aleksandar Žolja (Helsinški parlament građana Banja Luke), Ozren Perduv (Pravda za Davida).

Diskusiju će moderirati Mirza Halilčević, aktivista i član OO-a Bh. povorke ponosa.

Oglasili se iz Bh. povorke ponosa povodom homofobnog napada u Banjoj Luci

Oglasili se iz Bh. povorke ponosa povodom homofobnog napada u Banjoj Luci

Također, istaknute su preporuke za kretanje i oblačenje okupljenima koje prenosimo u cjelosti:

"Kao što vjerovatno znate, događaj koji organizujemo u subotu je na neki način događaj sa određenim rizikom, te smo zbog toga smo se odlučili da ponovimo nekoliko važnih stvari vezano za sam sigurnosni aspekt vašeg dolaska.

Tokom vašeg dolaska i odlaska sa događaja, savjetujemo vam da se krećete u grupama i da izbjegavate da dolazite sami na događaj. Automobil, eventualno taksi ili kretanje u grupama su uvijek "ok opcija".

Nadalje, voljeli bismo da izbjegnete nošenje nekih direktnih oznaka koje bi eventualno mogle ugroziti vašu sigurnost, te vam preporučujemo da ukoliko želite potpuno dugastično zasijati u subotu veče, da se preobučete u prostoru DKC Incela.

Na samom događaju će kao i do sada biti privatno obezbjeđenje kao i policija, koji će biti zaduženi za sigurnost svih učesnica/ka.

Molimo vas da imate u vidu da neke osobe koje će prisustvovati na dogadjaju ne žele biti vidljive, te da obratite pažnju na to prilikom fotkanja i objavljivanja sadržaja na vaše društvene mreže", poručuju iz OO-a Bh. povorke ponosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije