"Jugoslavija se raspala zbog koncepta građanske države koji se zagovara za BiH"

23
Radiosarajevo.ba
"Jugoslavija se raspala zbog koncepta građanske države koji se zagovara za BiH"
Foto: EPA-EFE / Gordan Grlić Radman

"Jugoslavija se raspala upravo zbog koncepta građanske države koji se zagovara za Bosnu i Hercegovinu", rekao je u subotu šef diplomatije Hrvatske Gordan Grlić Radman, kazavši kako su hrvatske vlasti uspjele osvijestiti međunarodnu zajednicu o štetnosti tog pristupa.

Ministar vanjskih i europskih poslova susjedne zemlje boravi u Njemačkoj na Sigurnosnoj konferenciji, gdje se sudionici bave i temom budućnosti zapadnog Balkana i BiH.

Grlić Radman je iz Bavarske komentirao nedavnu inicijativu triju bivših članova posljednjeg saziva Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića, Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog koji za BiH predlažu napuštanje Daytonskog sporazuma i etnonacionalnog koncepta vlasti.

"Oni komotno daju preporuke, ali zapravo su jedni od najvećih krivaca za ovakvo stanje”, rekao je ministar Grlić Radman.

"Upravo ja takav građanski koncept, koji je stizao iz Beograda, i koštao bivšu državu, a posljedica je bila velikosrpska agresija", rekao je Grlić Radman, piše Večernji.hr.

"Slobodan Milošević htio je stvoriti jednu unitarističku, centraliziranu državu kojom bi se upravljalo iz Beograda. Bivša država raspala se upravo zbog takvog narativa” koji zagovaraju bivši hrvatski predsjednik Mesić, Bogićević i Tupurkovski, a koji bi imao „užasne posljedice” za BiH.

Grlić Radman smatra kako su dosadašnje hrvatske vlade zakazale u aktivnoj politici koja bi uvjeravala međunarodnu zajednicu o situaciji u BiH, što se promijenilo s dolaskom sadašnje vlasti.

"Upravo zbog svih onih propuštenih politika bivših vlada mi sad imamo situaciju koju imamo”, kazao je ministar, pa nastavio da je službeni Zagreb ipak „međunarodnim partnerima uspio osvijestiti da perspektiva BiH ovisi o duhu i slovu Daytonskog sporazuma”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije