Josep Borrell u posjeti BiH, poznato šta će posjetiti i s kim će se sastati

12
Radiosarajevo.ba
Josep Borrell u posjeti BiH, poznato šta će posjetiti i s kim će se sastati
FOTO: Fena / Josep Borrell

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell danas stiže u posjetu Bosni i Hercegovini.

Razlog posjete je izraziti podršku EU regionu s obzirom na ruski rat protiv Ukrajine i na njegov utjecaj na sigurnost Europe u cjelini, navodi se u saopštenju Europske službe za vanjske poslove.

Očekuje se da će Borrell stići u Sarajevo danas, te da će posjetiti Operaciju EUFOR Althea u zemlji nakon što u BiH stiglo novih 500 vojnika.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Zatim će se sastati sa predstavnicima vlasti u BiH, te sa predstavnicima opozicionih stranaka i civilnog društva.

Prema najavi sastanak Borrella sa članovima Predsjedništvo BiH planiran je u 15.45 sati. 

Prethodno je Borrell posjetio Sjevernu Makedoniju i Albaniju gdje je kazao da u sadašnjim vremenima svi zajedno trebaju sarađivati bez političkih podjela, naglašavajući da je zapadni Balkan strateški prioritet za Evropsku uniju.

Kako je istaknuto, višednevna posjeta Borrella zemljama zapadnog Balkana potvrdit će predanost i podršku Evropske unije regiji, između ostalog imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu i uticaj tog rata na sigurnost Evrope u cjelini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije