Večeras stiže nagla promjena vremena, a onda snijeg i minusi

Radiosarajevo.ba
Večeras stiže nagla promjena vremena, a onda snijeg i minusi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo danas

Jutros je oblačno na području Hercegovine, Krajine, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne je umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica 1; Jajce i Zenica 2; Doboj i Tuzla 3; Sarajevo 4; Sanski Most 5; Ivan-sedlo 6; Bijeljina i Livno 7; Grude i Mostar 8; Bugojno i Gradačac 10; Neum 11; Banja Luka 12; Bihać 15 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942Pa, za 2hPa je manji od normalnog i opada.

Danas više sunčanog vremena u centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. U ostatku zemlje pretežno oblačno vrijeme, lokalno uz malo kiše. U noći na petak jače naoblačenje koje će usloviti kišu širom zemlje. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno su mogući jaki udari juga. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

U Sarajevu veći dio dana sunčano uz umjerenu oblačnost. Naoblačenje u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 12°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Mada će tokom dana temperature porasti, opšta slika će biti lošija usljed blizine pogoršanja, povećane naoblake, padavina i južnog strujanja. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, glavobolje, promjene raspoloženja, nesanice. Negativni efekti promjene vremena, postepeno će se pojačavati, izraženije sa noćnim satima. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

Objavljena je prognoza i za petak i vikend:

ZA 25.12.2020 (Petak)., oblačno vrijeme sa kišom. Poslije podne na planinama se očekuje snijeg. U nizinama centralne, istočne i zapadne Bosne, najprije kiša, koja će postupno prelazit u snijeg ili susnježicu. U večernjim satima očekuje se i formiranje sniježnog pokrivača. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 12, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 12 stepena. Poslije podne i krajem dana, postupan pad temperature zraka.

ZA 26.12.2020 (Subota)., pretežno oblačno vrijeme u Bosni sa susnježicom i snijegom, a u Hercegovini sa kišom. Tokom dana, padavine će oslabiti, a mjestimično i prestati. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 6, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu do 8 stepeni.

ZA 27.12.2020 (Nedjelja)., pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima sa susnježicom i snijegom uglavnom u jutarnjim satima i prije podne. Jutarnja temperatura od -4 do 1, na jugu do 4, a najviša dnevna od -1 do 4, na jugu do 6 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije