Još na snazi prijeratni: FBiH dobila novi zakon, evo šta donosi radnicima

1
Radiosarajevo.ba
Još na snazi prijeratni: FBiH dobila novi zakon, evo šta donosi radnicima
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača u izjavi za Fenu zahvalio je delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH što su na današnjoj sjednici omogućili da se nakon 30 godina donese novi Zakon o zaštiti na radu koji stupa na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

"Važeći Zakon o zaštiti na radu je iz 1990. godine, a podzakonski propisi su još stariji, te ih je bilo neophodno uskladiti sa međunarodnim standardima i novim društveno-ekonomskim odnosima. Cilj novog Zakona je da se kroz preventivno djelovanje osiguraju radni uslovi kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri smanjile povrede na radu, profesionalna i druga oboljenja u vezi sa radom, posebno žena u vezi materinstva, mladih, te očuvalo njihovo zdravlje primjereno njihovoj životnoj dobi – kazao je Drljača.

Vesko Drljača - undefined

Foto: Screenshot: Vesko Drljača

Pitanja zaštite na radu aktuelna su s obzirom na širenje zaraze korona virusa.

"Upravo su radna mjesta i radna okolina detektovani kao izvori zaraze, zato je nužno preventivno djelovati, procijeniti rizik na svakom radnom mjestu i primijeniti odgovarajuće mjere zaštite na radu", ističe Drljača.

Podvukao je da novi Zakon sadrži odredbe kojima se uređuje sistem sigurnosti i zaštite zdravlja na radu zaposlenih, uključujući i pripadnike Oružanih snaga i policije.

Novinu predstavlja to što će biti osnovano Vijeće za zaštitu na radu koje će činiti predstavnici Vlade, udruženja poslodavaca, sindikata i istaknutih stručnjaka za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu.

"To će biti stručno tijelo koje inicira i prati izmjene ovog Zakona. Prava i obaveze radnika i poslodavaca, zdravstveni i inspekcijski nadzor, izvještavanje o nesrećama i povredama na radu i profesionalnim oboljenjima i slično", kazao je Drljača.

U skladu sa novim Zakonom donijet će se veći broj podzakonskih akata u cilju konkretizacije zakonskih odredbi.

"Poslodavci su dužni u roku od 12 mjeseci donijeti odgovarajuće podzakonske akte", poručio je Drljača navodeći da je radnik za zaštitu na radu stručno lice za zaštitu na radu koji ima položen stručni ispit pred komisijom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a da povjerenika za zaštitu na radu biraju radnici i on vodi dijalog sa poslodavcem ako je zaposlen više od 30 godina.

Delegati očekuju da će novi Zakon o zaštiti na radu osigurati pretpostavke za puno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje zaposlenih.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH u istom tekstu ranije je usvojio ovaj Zakon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije