Još konkurentniji: UKC Tuzla uvodi novu proceduru za pacijente

Fena
Još konkurentniji: UKC Tuzla uvodi novu proceduru za pacijente
Arhiv / U UKC-u Tuzla hospitalizovano 18 osoba
Na Klinici za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla održana je konferencija za medije na temu “Artroskopija ramena”.

 Učesnici konferencije su bili dr. Alen Kamerić, načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju, dr. Mirza Avdić i dr. Adnan Kešetović koji su govorili o značaju uvođenja ove procedure, načinu izvođenja i benefitima za pacijente.

Prema riječima dr. Kamerića, riječ je o minimalno invazivnoj endoskopskoj metodi kojom se rješavaju problemi bola i ograničenja pokreta u ramenu, uzrokovani različitom etiologijom.

“Nabavkom artroskopskog stuba uveli smo novu proceduru sa kojom ćemo biti još konkurentniji na tržištu zdravstvenih usluga u našoj državi, a to je artroskopija ramena, uz artroskopiju koljena koju radimo već duži niz godina. Ova procedura nam omogućava vizuelni prikaz unutarnje strukture ramenog pojasa, gdje detektujemo problem i pristupamo njegovom rješavanju”, rekao je dr. Kamerić.

U svom obraćanju novinarima dr. Mirza Avdić je pojasnio da se ova metoda izvodi endoskopski, odnosno kroz dva do tri manja otvora, od par milimetara, uz pomoć kamere, što predstavlja prednost u odnosu na klasičnu operaciju, a oporavak pacijenata je brži čime se značajno smanjuju troškovi bolničkog liječenja. Dr. Avdić je naveo da troškove ovog zahvata snosi Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH, dok se u drugim državama ova procedura naplaćuje i do 5.500 eura za strane državljane.

Benefit za pacijente se prema riječima dr. Adnana Kešetovića ogleda u kraćem operacijskom postupku, bržem postoperativnom oporavku, kraćem bolničkom boravku, te bržem vraćanju svakodnevnim aktivnostima.

Načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju Alen Kamerić je na kraju konferencije najavio i uvođenje novih artroskopskih procedura na skočnom zglobu i laktu, saopćeno je iz UKC Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije