Još jedna: Tužilaštvo vodi novu istragu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

3
Radiosarajevo.ba
Još jedna: Tužilaštvo vodi novu istragu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića
Foto: Glas Srpske / Osman Mehmedagić

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine donijelo Naredbu o provođenju istrage protiv Osmana Mehmedagića, generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Selme Cikotića, ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, i Muriza Druškića, umirovljenog rukovodećeg djelatnika OSA BiH i aktuelnog člana Drugostepene Komisije Vijeća ministara BiH za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnog provjeravanja.

"Stavlja im se na teret izvršenje kaznenog djela Zlouporaba položaja ili ovlasti u svezi s nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u radu komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosih provjera", navode iz Tužilaštva.

Inače, Mehmedagić i rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost ove institucije Muhamed Pekić negirali su baš danas pred Sudom Bosne i Hercegovine krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

“Nisam kriv”, izjasnio se Mehmedagić.

Oni su na ročištu kazali da razumiju optužnicu koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i da su svjesni kolika je kazna za učinjena djela.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tokom augusta 2020. zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije