Još jedna optužnica zbog ratnih zločina u Konjicu

Radiosarajevo.ba
Još jedna optužnica zbog ratnih zločina u Konjicu
Panorama Konjica (Arhiv)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Seada Hakalovića (1970) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog u konjičkom selu Gostovići 1993. godine.

Hakalović se tereti da je dana 23. marta 1993., u mjestu Gostovići, općina Konjic, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata, tako što je ubio civila hrvatske nacionalnosti Z. Đ., a teško ranio ženu J. R.

U optužnici se navodi da je zločin počinjen u ranim jutarnjim satima, oko 8 ili 9 sati. Optuženi je ušao u kuću J. R. i iz automatske puške ispalio rafal u predjelu grudnog koša Z. Đ., koji je u tim momentima sjedio za stolom zajedno sa još jednom osobom i malodobnim D. R. Kada je J. R. pokušala pobjeći, zajedno sa dvojicom svojih sinova, ispalio rafal u predjelu njezinih nogu u momentu kada se nalazila na pragu ulaznih vrata svoje kuće, nanijevši joj teške tjelesne ozlijede u vidu ustrijelne rane obje potkoljenice, a kada je oštećena J. R. odvezena u bolnicu u Konjic, nezakonito zatvorio njenog malodobnog sina D. R. i M. R., u podrumu kuće u mjestu Gostovići općina Konjic, stoji u optužnici, koja je već iz Tužilaštva proslijeđena Sudu BiH.

Ovo je treća optužnica na državnom nivou koja je u posljednje dvije sedmice podignuta za zločine pripadnika Armije BiH na području opštine Konjic. Tako su u jednoj optužnici optuženi pripadnici Specijalne jedinice Armije BiH „Zulfikar“, Mensur Memić, Dževad Salčin i Senad Hakalović zbog zločina u selu Trusina. U drugoj, pojedinačnoj optužnici, za zločine u istom selu optužen je i Nedžad Hodžić.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije