Još jedan vreo dan pred nama: Objavljena prognoza do subote - evo kad stižu kiša i grmljavina

0
Radiosarajevo.ba
Još jedan vreo dan pred nama: Objavljena prognoza do subote - evo kad stižu kiša i grmljavina
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ljeto u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano, a zbog očekivanih vrelina i danas je upaljen 'crveni meteoalarm'. Meteorolozi su objavili i upozorenje za građane koje glasi:

"Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi."

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 16; Ivan Sedlo i Široki Brijeg 20; Bugojno i Sokolac 21; Bihać, Livno i Sarajevo 22; Sanski Most i Zvornik 23; Tuzla 24; Doboj, Prijedor i Zenica 25; Bijeljina, Gradačac, Stolac i Trebinje 26; Banja Luka 27; Mostar i Neum 28°C.

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Bioprognoza: Jutarnji sati će biti malo ugodniji, u nastavku će se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata javiti tegobe poput malaksalosti, promjene raspoloženja, glavobolje. Poželjno je maksimalno reducirati kretanje na otvorenom, izbjegavati duže zadržavanje na suncu jer će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, konzumirati dovoljno tečnosti, ograničiti fizičke aktivnosti, te se pridržavati preporuka nadležnih službi.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 37°C, na jugu zemlje do 40°C. U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 35°C.

U srijedu veći dio dana će preovladavati pretežno sunčano i vruće. Uz jači razvoj oblačnosti od poslijepodnevnih sati i tokom noći na četvrtak lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Izgledni su obilniji pljuskovi i lokalna pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39°C.

Na snazi crveni meteoalarm za Bosnu i Hercegovinu: Evo koji je trenutno najtopliji grad (41 stepen)

Na snazi crveni meteoalarm za Bosnu i Hercegovinu: Evo koji je trenutno najtopliji grad (41 stepen)

U četvrtak u Bosni djelomično vedro i nestabilno vrijeme. Jače grmljavinsko nevrijeme se očekuje u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana. U Hercegovini i jugozapadu Bosne bi se zadržalo pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

U petak u Bosni djelomično vedro. U drugom dijelu dana širom Bosne se očekuju pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 21 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

U subotu očekuje se pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Sunčanije na jugu zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne južnog i jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30°C, na jugu zemlje od 32 do 35°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije