Johnson: Reći ću liderima da ostave etničke podjele

Fena
Johnson: Reći ću liderima da ostave etničke podjele
EPA / Boris Johnson
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson boravi u dvodnevnoj posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom koje će u susretima s bh. zvaničnicima naglasiti nepromjenjivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva BiH.

Pozvat će ih da ostave po strani etničke podjele i implementiraju hitne socioekonomske reforme kojima je cilj prosperitet svih građana.

Tokom posjete Sarajevu, ministar vanjskih poslova će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem. 

Johnson će, također, posjetiti i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, gdje će vidjeti kako Ujedinjeno Kraljevstvo podržava napore u sprečavanju terorizma i borbu protiv organizovanog kriminala u regionu.

"Ovo je dio šire podrške Ujedinjenog Kraljevstva zapadnom Balkanu. Mi smo potrošili više od 7.5 miliona funti kako bi poboljšali poslovno okružje, povećali stabilnost i ojačali vladavinu prava, a 2018. godine ćemo biti domaćini Samita o zapadnom Balkanu u Londonu", navodi se u saopćenju iz Britanske ambasade u BiH. 

Pred posjetu BiH, britanski ministar vanjskih poslova je rekao da je zapadni Balkan za Ujedinjeno Kraljevstvo region od ključnog značaja.

"Mi smo predani aktivnom angažmanu uz pružanje podrške. Ujedinjeno Kraljevstvo je značajno uložilo u Bosnu i Hercegovinu. Zajedno s Njemačkom, pokrenuli smo inicijativu podsticanja zamaha u usporeni reformski proces. Mi vjerujemo da će ovaj proces dovesti do stabilne, sigurne i prosperitetne BiH. Tokom moje posjete, ja ću podstaći političke lidere u BiH da ostave etničke podjele po strani i da se usmjere na pitanja koja su bitna svim građanima BiH: radna mjesta i ekonomski rast", rekao je šef britanske diplomatije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije