Johann Sattler: 'Ruska Federacija širi lažne vijest, rat se vodi i u informacijskom prostoru'

1
Radiosarajevo.ba
Johann Sattler: 'Ruska Federacija širi lažne vijest, rat se vodi i u informacijskom prostoru'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Razvoj propagandnih narativa o Ukrajini, konferencija

Ruska agresija na Ukrajinu vodi se svim sredstvima uključujući i infomacijska, istaknuto je na današnjoj konferenciji o temi "Razvoj propagandnih narativa o Ukrajini" organiziranoj povodom godišnjice od početka rata u Ukrajini.

Konferencija, koja ima za cilj osnažiti saradnju i prepoznati potrebe medijske zajednice, okupila je novinare, fact-checkere, medijske profesionalce i članove akademske zajednice sa zapadnog Balkana, zemalja istočnog bloka, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

Skup je otvorio šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler koji je podsjetio da je prije godinu dana počeo pakao za 42 miliona Ukrajinaca, a tokom godine dana svijet je preplavljen strašnim slikama ubistava civila i masakra. No, rat se ne događa samo na bojištima, kaže Sattler, nego i na drugim mjestima, uključujući informacijski prostor.

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

"Ono što smo vidjeli prije godinu dana, ali je počelo mnogo ranije, su mehanizmi koje je razvila Ruska Federacija kako bi širila lažne vijesti i prebacila krivnju s njih na Ukrajinu, NATO, Evropsku uniju i Zapad globalno. To je postalo veoma snažno oružje u ovom ratu i tome se moramo suprotstaviti", naglasio je Sattler.

Naveo je da su objektivno i profesionalno novinarstvo, borba protiv lažnih vijesti te rad po najvišim standardima još važnije danas nekad ikad ranije, zbog čega je zahvalio svim novinarima i civilnom društvu koje svakodnevno radi u borbi protiv dezinformacija.

Sličnosti propagande protiv Ukrajine i BiH: Kako Ukrajinci ubijaju sami sebe

Sličnosti propagande protiv Ukrajine i BiH: Kako Ukrajinci ubijaju sami sebe

Na konferenciji se obratio i glavni urednik fact-checking portala StopFake iz Ukrajine Yevhen Fedchenko koji je kazao da je informacijski rat Rusije protiv Ukrajine počeo prije devet godina, a to je bio način da se prepozna kako će se stvari odvijati na terenu.

Kaže da je rat organiziran na temelju lažnih vijesti i propagande jer bi bez toga bilo vrlo teško zamisliti ratna dejstva bez ovog značajnog elementa. Takve dezinformacije se koriste za nastavak agresije i invazije s ciljem daljnjeg dehumaniziranja i prikazivanja Ukrajine kao propale države.

"Ukrajinci se na kraju rata ne nadaju samo pobjedi nego i pravdi protiv svih koji stoje iza ovakvog sistema dezinformacija jer je njihova odgovornost za sve ono što se dešava podjednaka kao i onih koji se bore na bojištima", zaključio je Fedchenko.

Neki od narativa koji su bili prisutni u dezinformacijskom svijetu ticali su se lažnih vijesti da Ukrajina razvija nuklearno i bio oružje što finansiraju Sjedinjene Američke Države, te da su nacisti pučem preuzeli vlast u Ukrajini, a prenosili su ih i ne samo anonimni portali nego i javni mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije