Johann Sattler: Dolazak vakcina predstavlja tračak nade

4
Radiosarajevo.ba
Johann Sattler: Dolazak vakcina predstavlja tračak nade
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vakcine stigle u BiH

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je kako je vrlo važan dan za Bosnu i Hercegovinu naglasivši kako je naša zemlja druga na području Zapadnog Balkana koja je dobila vakcine putem mehanizma Covax.

Dodao je kako je ovo jedna u nizu isporuka koje će doći u okviru ovog mehanizma, a za koje je BiH osigurala sredstva u cjelosti.

“Covax mehanizma ne bi bilo bez velikodušnih donacija niza donora prije svega Evropske komisije i zemalja članica EU poput Njemačke koje su osigurale preko 2,2 milijarde eura. Sredstva su otišla u istraživanje, garancije i u osiguranje adekvatne cijene vakcina. Nažalost, pandemija itekako uzima danak i na građane i ovu zemlju. Dolazak vakcina predstavlja tračak nade i svakako je ključno za početak procesa oporavka. Istovremeno smo svjedoci da i u durgim zemljama regije, gdje je vakcinacija u toku, brojke su i dalje na visokom nivou. Iz tog razloga važno je i dalje poštivati sve propisane epidemiološke mjere. U ovom teškom periodu koji je još pred nama, u ime međunarodne zajednice mogu reći da ostajemo i dalje uz vas i nastavit ćemo pružati podršku bilo da je riječ o nabavci medicinske opreme, podrške privatnom sektoru i vakcinaciji. Zašto – razlog je zato što niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, poručio je Sattler.

Vakcine stigle u BiH - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Vakcine stigle u BiH

Na Aerodrom Sarajevo danas je dopremljeno 23.400 doza cjepiva BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.

Kroz COVAX mehanizam naručeno je 1.232.000 doza. Vrsta vakcina zavisi od COVAX mehanizma, odnosno od toga kojim vakcinama raspolažu u okviru mehanizma. Trenutno, za BiH je predviđena isporuka BioNTech-Pfizer i AstraZeneca.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine. Tim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Federacija BiH, RS i Brčko distrikt su za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam iz budžeta izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije