Gudeljević: Večeras očekujemo i cjepivo AstraZeneca

0
Radiosarajevo.ba
Gudeljević: Večeras očekujemo i cjepivo AstraZeneca
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Vakcine stigle u BiH

Prva količina vakcina za Bosnu i Hercegovinu iz COVAX mehanizma dopremljena je danas na Sarajevska aerodrom, a kako je kazala ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, BiH je dočekala dan kada je stigla prva isporuka vakcina naručena putem tog mehanizma.

Riječ je o 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, a kako je najavila, iz COVAX mehanizma bi u večernjim satima trebalo da bude dopremljeno i 26.400 doza "AstraZeneca" vakcina.

Vakcine koje su stigle u BiH, nakon što carina obavi svoju proceduru, bit će proslijeđene Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

"Već smo pripremili i dostavili svu potrebnu dokumentaciju kako bi carina što prije obavila svoj posao te kako bi vakcine što prije napustile aerodrom", naglasila je Gudeljević.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je kako je vrlo važan dan za Bosnu i Hercegovinu naglasivši kako je naša zemlja druga na području Zapadnog Balkana koja je dobila vakcine putem mehanizma Covax.

Dodao je kako je ovo jedna u nizu isporuka koje će doći u okviru ovog mehanizma, a za koje je BiH osigurala sredstva u cjelosti.

“Covax mehanizma ne bi bilo bez velikodušnih donacija niza donora prije svega Evropske komisije i zemalja članica EU poput Njemačke koje su osigurale preko 2,2 milijarde eura. Sredstva su otišla u istraživanje, garancije i u osiguranje adekvatne cijene vakcina. Nažalost, pandemija itekako uzima danak i na građane i ovu zemlju. Dolazak vakcina predstavlja tračak nade i svakako je ključno za početak procesa oporavka. Istovremeno smo svjedoci da i u durgim zemljama regije, gdje je vakcinacija u toku, brojke su i dalje na visokom nivou. Iz tog razloga važno je i dalje poštivati sve propisane epidemiološke mjere. U ovom teškom periodu koji je još pred nama, u ime međunarodne zajednice mogu reći da ostajemo i dalje uz vas i nastavit ćemo pružati podršku bilo da je riječ o nabavci medicinske opreme, podrške privatnom sektoru i vakcinaciji. Zašto – razlog je zato što niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, poručio je Sattler.

Nadalje, ministrica Gudeljević podsjetila je da je to ministarstvo još prošle godine potpisalo ugovor s GAVI-jem i pristupilo COVAX mehanizmu za nabavku vakcina protiv koronavirusa te je uplaćen kompletan iznos za 1.200.000 doza vakcina, ali su tek danas stigle prve količine.

Izrazila je nadu da će u narednom periodu stići i ostatak vakcina u redovnim intervalima i količinama koje će zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine.

"Za sada nema tačnih datuma kada bi ostatak vakcina mogao biti dopremljen u BiH, ali kada dobijemo zvanične informacije o tome i javnost će biti informirana. Očekujemo da ćemo već u aprilu dobiti nešto veću količinu vakcina od one koja je danas stigla", podvukla je.

Pozvala je građane BiH da ne odustanu od poštovanja epidemioloških mjera kako bi se prevazišlo trenutno vrlo loše stanje u BiH kada je u pitanju širenje koronavirusa.

Podsjetimo, kroz COVAX mehanizam naručeno je 1.232.000 doza. Vrsta vakcina zavisi od COVAX mehanizma, odnosno od toga kojim vakcinama raspolažu u okviru mehanizma. Trenutno, za BiH je predviđena isporuka BioNTech-Pfizer i AstraZeneca.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine. Tim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Federacija BiH, RS i Brčko distrikt su za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam iz budžeta izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije