Izvršena obdukcija nad stradalima, danas vještačenje letjelice

A. D.
Izvršena obdukcija nad stradalima, danas vještačenje letjelice
/ Foto: Anadolija
Uviđaj na mjestu avionske nesreće u Mostaru gdje je smrtno stradalo pet osoba koji je počeo jučer, nastavljen je i danas, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba u Tužilaštvu BiH.

Kako nam je rekao glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, nakon što je izvršena obdukacija nastradalih, u toku dana ispitat će se ispravnost letjelice, a Tužilaštvo BiH će nastaviti rad na utvrđivanju uzroka i ispitivanju svjedoka radi utvrđivanja okolnosti nesreće.

 Sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić kazao nam je da Tužilaštvo BiH provodi istragu kojoj će biti cilj utvrđivanje eventualne krivice i odgovornost, dok Ministarstvo uključeno u istragu oko uzroka ove tragične nesreće.

"Nakon što su tijela prevezena kako bi se nad njima izvršila obdukcija jučer je započelo prikupljanja dijelova letjelice s mjesta događaja koji su sklonjeni u hangar Zračne luke u Mostaru. Nad njima se trenutno provodi vještačenje, koje bi trebalo biti okončano u skorijem vremenu. Dobar dio letjelice je uništen. Sljedeća faza je analiza dokumentacije aviona. Sada još uvijek ne miožemo izlaziti u javnost s određenim detaljima dok se istraga ne okonča", rekao nam je Pejić.

On je najavio da će Ministarstvo prometa i komunikacija za nekoliko dana organizirati konferenciju za novinare na kojoj će se o svemu očitovati.

Kako su jučer prenijele agencije, u avionskoj nesreći poginuo je pilot Ivan Karačić, zatim mladić Muhamed Sipović, brat i sestra od sedam i deset godina iz porodice Lovrić, te osmogodišnji dječak iz porodice Hadžiomerović.

Dvoje su djeca radnika Aerodroma Mostar, a jedno je dijete zaposlenog u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Ova avionska nesreća dogodila se u subotu oko 15:50 sati na lokalitetu između Heliodroma i Aluminijskog kombinata, kod Mostara, kada je manji sportski avion, u vlasništvu Aero kluba Mostar, nakon pada većim dijelom izgorio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije