Amer Jerlagić kandidat za člana Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Amer Jerlagić kandidat za člana Predsjedništva BiH
Foto: Istinomjer / Amer Jerlagić, predsjednik SBiH
Na današnjoj 10. sjednici Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu potvrđena je kandidatura Amera Jerlagića za člana Predsjedništva BiH.

Glavni Odbor Stranke za BiH na današnjoj sjednici imenovao je za novog predsjednika Glavnog odbora Muhidina Alića, navodi se u saopćenju ove stranke.

Glavni odbor SBiH je donio nekoliko zaključaka:

- Građani BiH neće biti taoci u talačkoj krizi aktuelne političke vlasti BiH.
- Odlaskom 90.000 građana u svijet naša država postaje država staraca i onih koji s kupljenim diplomama traže radno mjesto u javnom sektoru.
- Akcize su udar na građane koji možda nikada neće ni koristiti autoput. To je samo još jedan izgovor za MMF.
- Nema trećeg entiteta i “ekskluzivnih građana” u BiH, ma o kojem narodu je riječ.
- Glavni odbor Stranke za BiH podržava one Bošnjake u političkom životu Srebrenice, koji žive i rade u Srebrenici i čija se djeca školuju u Srebrenici. Isto tako, zalaže se da vlast u Srebrenici čine legitimno izabrani predstavnici Bošnjaka, povratnici koji sa svojim porodicama žive u Srebrenici. Bošnjaci ne mogu biti samo privezak srpskim strankama već moraju imati realnu snagu i mogućnost da rade za dobrobit Bošnjaka. Nedopustiva je situacija u kojoj dvije trećine Bošnjaka ostaje van skupštinske većine a da vlast čini nekoliko podobnih SNSD -u i njegovim satelitima, navode iz Stranke za BiH.

Glavni odbor stranke osuđuje djelovanje Vlade Republike Srpske koja bošnjačkoj djeci onemogućava izučavanje bosanskog jezika. Pravo na maternji jezik je osnovno ljudsko pravo koje ne smije biti dovedeno u pitanje.

“Pozivamo vlasti entiteta RS da konačno prekinu s diskriminacijom Bošnjaka i omoguće uspostavljanje pravednog sistema obrazovanja za sve bez obzira na nacionalnost”, navodi se u saopćenju SBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije