Jerlagić: BiH gubi imovinu u Hrvatskoj vrijednu više od 10 milijardi eura

Radiosarajevo.ba
Jerlagić: BiH gubi imovinu u Hrvatskoj vrijednu više od 10 milijardi eura
Foto: Istinomjer / Amer Jerlagić, predsjednik SBiH
Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, uputio je saopćenje za javnost u kojem navodi kako je naša zemlja ostala bez 10 milijardi vrijedne imovine u Hrvatskoj.

"Podsjećamo da je nakon drugog čitanja, Sabor Hrvatske 18. maja 2018. godine usvojio Zakon o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske. Za nas u Bosni i Hercegovini ovo ne bi bilo ništa novo, da se ovim Zakonom imovina pravnih lica iz BiH u Hrvatskoj, vrijedna više od 10 milijardi eura može dati na upravljanje trećem licima na period od 30 godina.

Osnova za ovo leži u Članku 71: 'Republika Hrvatska može nekretnine na koje se odnosi Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 36/91) dati u zakup na određeno vrijeme, po provedenom javnom natječaju, do sklapanja međunarodnog ugovora kojim će se razriješiti imovinskopravni odnosi na tim nekretninama ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja'", poručio je Jerlagić.

U saopćenju se navodi i objašnjenje ovog zakonskog članka, te se navodi kako "Ministarstvo državne imovine može na ograničeni rok raspolagati nekretninama koje su u zemljišnoj knjizi upisane u vlasništvu Republike Hrvatske sa zabilježbom zabrane raspolaganja budući da su iste predmet sukcesije između država bivše SFRJ, a s kojima Republika Hrvatska nije sklopila odgovarajući međunarodni ugovor. Budući da se su te nekretnine izvan prometa, odnosno ne može ih se otuđiti iz vlasništva Republike Hrvatske"

"Kako BiH nije potpisala međunarodni ugovor sa Hrvatskom, to ostajemo bez imovine poput Šipadove luke Šibenik, JANAPA – jadranskog naftovoda, desetina hotela i odmarališta na Jadranskoj obali, Energopetrolovih pumpi... Ovim Zakonom će se omogućiti legalizacija višedecenijske pljačke imovine pravnih lica iz Bosne i Hercegovine koja je u društvenom vlasništvu", napisao je Jerlagić, dodavši kako očekuje da Vijeće ministara BiH transparentno obavijesti građane BiH zašto nisu reagovali u periodu od prvog čitanja Zakona u Hrvatskom saboru u januaru 2018. do maja 2018.

Jerlagić od Vijeća očekuje i da obavijesti javnost da li je i kojim povodom državni ministar pravde Josip Grubeša boravio u posjeti Vladi Hrvatske u februaru 2018, te da sazove hitnu sjednicu Vijeća samo sa ovom tačkom dnevnog reda.

"Očekujem da Ministarstvo vanjskih poslova ili ministar vanjskih poslova upute demarš Vladi Republike Hrvatske. Očekujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao kolektivni organ ili predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine upute demarš Predsjednici Republike Hrvatske.
Očekujem da do hitnog potpisa međunarodnog ugovora s Hrvatskom ili stavljanja moratotorija na ovaj Zakon, BiH prekine diplomatske odnose sa Hrvatskom.

Kako Sporazum o sukcesiji između država bivše SFRJ poznaje princip reciprociteta, očekujem da državne institucije izdaju nalog o neispuštanju vode iz Buškog blata prema HE Orlovac i sa hidroelektrana u Trebinju prema HE Plat. U suprotnom, bh. građani s pravom mogu smatrati da se radi o veleizdaji aktuelne vlasti koja je svojim nečinjenjem pomogla da BiH ostane bez imovine vrijedne više od 10 milijardi eura. Također ostaje pitanje sumnje, da li je ta šutnja ili nereagiranje pojedinaca iz vlasti imalo i svoju cijenu", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije