Jedan od uhapšenih pripadnika HVO-a pušten iz zatvora

Fena
Jedan od uhapšenih pripadnika HVO-a pušten iz zatvora
/ Radiosarajevo.ba
Jedan od desetorice bivših pripadnika HVO-a s područja Posavine, koji su prošlog ponedjeljka uhićeni pod sumnjom da su počinili ratne zločine, pušten je u srijedu iz zatvora.

Pušten je Marko Baotić, a tu je informaciju telefonskim putem njegovu sinu priopćila Baotićeva odvjetnica i to za vrijeme izvanredne sjednice Skupštine Posavskog kantona koja se održava na temu prošlosedmičnih hapšenja.

Joso Marković i Marijan Klaić izvijestili su nazočne o aktivnostima i mjerama koje su poduzeli u vezi spomenutog slučaja, a to je učinio i predsjednik županijske HVIDRA-e.

Na Skupštini su se obratili i sinovi uhapšenog Đure Matuzovića i Marka Baotića, te supruga Jose Nedića.

Baotićev sin informirao je nazočne kako je njegov otac tijekom davanja izjava na sudu kazao kako ne postoji ni jedan dokument s njegovim potpisom koji bi dokazao njegovu bilo kakvu odgovornost i krivnju.

 U svojim istupima, članovi porodica uhapšenih kazali su kako su svi stabilno, ali da se osjeća nervoza jer nemaju nikakvih informacija o događanjima i aktivnostima.

 Naglasili su kako je većina uhapšenih bila prisiljena uzeti advokate po službenoj dužnosti, no za jedan dio njih, porodici su angažirale druge advokate. Obavijestili su kako jednom sedmično imaju pravo na polusatni posjet s uhapšenim, a neki od njih imaju i pravo na petominutne telefonske razgovore.

 U raspravu su se uključili i zastupnici Skupštine, nakon čega je zatražena polusatna stanka kako bi se usuglasili zaključci koji će biti uvršteni u rezoluciju, dokument koji će Skupština uputiti na adrese nadležnih institucija. Sjednica još nije završena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije