Je li ugrožena stabilnost mosta u Počitelju? Odgovore daju nadležni

3
Radiosarajevo.ba
Je li ugrožena stabilnost mosta u Počitelju? Odgovore daju nadležni
Foto: Radiosarajevo.ba / Most Počitelj na Koridoru Vc

Na mostu u Počitelju prošle godine otkrivene su pukotine, koje su uspješno sanirane početkom ovog mjeseca. U narednom periodu, biće nastavljen pregled i ostalih polja i aktivirani završni radovi na mostu.

Sanacija donje ploče sanduka četvrtog polja mosta Počitelj, koja je bila popucala uspješno je završena prošlog vikenda. Naime, uslijed natezanja čeličnih kabala, koji su vrlo bitni u samoj nosivosti i statici mosta, došlo je do određenih deformacija u samom betonu tzv. napuknuća.

"Prilikom naprezanja kablova kontinuiteta došlo je do stvaranja naprslina, što niko nije očekivao, a to je sada riješeno. Nikakvih više naprslina nema, u tom polju četiri su samo postojale naprsline, taj dio betona je uklonjen, ponovo je izbetonirano i sada nakon naprezanja nikakvih problema nije bilo", ističe nadzorni inženjer Sanjin Jajić.

Melina Džinović o svojoj djeci: Drago mi je što Kan nije poput Đine

Melina Džinović o svojoj djeci: Drago mi je što Kan nije poput Đine

Bez obzira na napuknuća, stabilnost mosta ni u jednom momentu nijebilaugrožena. To je više bio fenomen lokalnog karaktera, koji je utjecao samo na dužinu trajanja mosta, kažu iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine.

"Da bi u potpunosti to bilo sukladno projektu, da bi most bio onakav kakav je zamišljen u stopostotnoj svojoj funkciji, znači sigurnosti i nosivosti i brzini prometa itd., morali smo sve to poduzeti i zahvalan sam što smo imali potpuno suglasje svih faktora koji su sudjelovali u tom sanacionom dijelu", navodi Denis Lasić, direktor JP "Autoceste Federacije BiH" za BHRT.

Objavljene fotografije: Pogledajte kako je popravljen most Počitelj i kad će biti završeni radovi

Objavljene fotografije: Pogledajte kako je popravljen most Počitelj i kad će biti završeni radovi

Izgradnja dionice Koridora 5C imat će veliki značaj za Hercegovinu, jer će se kvalitetnije povezati s jadranskim lukama, Dalmacijom. Autocesta, kad bude u punoj funkciji, povezat će Bosnu i Hercegovinu s Evropom, učinit će Bosnu i Hercegovinu dostupnijom, samim tim atraktivnijom i konkurentnijom za investicije.

"Mi danas znamo da luka Ploče je u biti matična luka za BiH i ogroman dio roba dolazi u tu luku. Kada se konektira prema tom južnom dijelu, imaćemo jeftiniji i dostupniji prijevoz za čitavu BiH", kaže Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Koridor 5C u konačnici treba spojiti Budimpeštu i Ploče i to najkraćim putem preko Slavonije kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu do juga Hrvatske. Kroz BiH ostalo je završiti spajanje na dionici od Doboja do Zenice, te južno od Sarajeva do područja južno od Mostara, što će biti najzahtjevniji dio. Završetak radova na sjevernom dijelu Koridora 5C očekuje se 2026. godine, a izgradnja kompletnog Koridora 5C očekuje se 2030. godine, odnosno 2031. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije