Javna tribina „Mostar je Platforma za progres Bosne i Hercegovine“

Radiosarajevo.ba
Javna tribina „Mostar je Platforma za progres Bosne i Hercegovine“
Foto: Instagram / Jorden Tually

Platforma za progres od prvog dana svog djelovanja je svjesna težine problema neodržavanja lokalnih izbora u dva izborna ciklusa u gradu Mostaru čime su građani Mostara uskraćeni za elementarno demokratsko pravo da biraju i budu birani, navodi se u saopćenju Platforme za progres, u kojem su pozvani građani Mostara i okolnih mjesta na javnu tribinu ''Mostar je Platforma za progres Bosne i Hercegovine'' koja će se održati u petak, 6. marta, s početkom u 18:30 u hotelu Bristol.

Uvodničari tribine su Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, Sejfudin Hodžić, izvršni direktor Platforme za progres, Edisa Demić, predsjednica regije Neretva i Edin Batlak, član Političkog savjeta Platforme za progres.

"Platforma za progres smatra da je političko uređenje Mostara od krucijalne važnosti za cijelu Bosnu i Hercegovinu i da će od kvaliteta uređenja Mostara u velikoj mjeri ovisiti uređenje cijele Bosne i Hercegovine.

Shodno tome unatrag nekoliko mjeseci radna grupa Gradskog odbora Platforme za progres Mostar u saradnji sa Političkim savjetom Platforme vrijedno je radila na iznalaženju civilizacijskog rješenja za prosperitetni europski Mostar. Kruna tog rada je zvanična odluka Predsjedništva kojom je usvojen dokument ''Principi i rješenja za političko uređenje grada Mostara'' .

Iz Platforme za progres tvrde da su u skladu sa svojom političkom orijentacijom centra u svojim rješenjima za Mostar primijenili model „srednjeg puta“ kao put pomirbe građanskog i etničkog modela.

Platformina rješenja u cjelosti će ispoštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom su van snage stavljene određene odredbe  Izbornog zakona BiH i Statuta grada Mostara.

 

Građani će na tribini biti upoznati sa Platforminim rješenjima ali isto tako građani će imati mogućnost dati svoja mišljenja i prijedloge sa kojima će biti moguće unaprijediti predložena rješenja. Platforma za progres vjeruje da građani Mostara svoj grad nisu naslijedili od svojih roditelja već da su ih posudili od budućih pokoljenja i stoga svi zajedno moramo pokazati interes i preuzeti odgovornost za budućnost Mostara i Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju Platforme za progres. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije