Javier Solana za "60 minuta": BiH mora naprijed"

Radiosarajevo.ba
Javier Solana za "60 minuta": BiH mora naprijed"

U ekskluzivnom intervjuu magazinu "60 minuta", visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, govoreći o Valentinu Inzku, istaknuo je da se nada da će on poslove visokog predstavnika raditi konstruktivno kao i njegov prethodnik.

Prema Solaninim riječima, od Inzka se prvenstveno očekuje dovršetak pripremanja tranzicije OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU-a.

Evropska unija se Bosnom i Hercegovinom bavi mnogo godina. Postoji i institucionalni odnos s EU-om kroz proces stabilizacije i pridruživanja. Taj sporazum je potpisan i radi se na njegovoj implementaciji. Solana se nada da će se Sporazum implementirati do kraja.

"Nastavit ćemo nuditi evropsku perspektivu Bosni i Hercegovini, ali i BiH mora provesti potrebna reforme. Iako je u protekloj godini bilo koraka u pravom smjeru, bilo je i nacionalističke retorike koja neće dovesti do boljeg razumijevanja među narodima i entiteta u BiH. Svi lideri u BiH trebaju uložiti napor kako bi se poboljšala trenutna situacija", kaže Solana.

Solana je ponovio da ne postoji opasnost od podjele BiH, već se moraju uložiti svi napori na integraciji u EU. Nikakva podijeljena BiH ne može biti članica Unije. Stoga svi moraju nastaviti raditi na tome da institucije BiH profunkcioniraju, poručuje Solana.

EU i SAD već dugo sarađuju na Balkanu, a posebno u BiH, jer imaju isti cilj. SAD i EU dijele ideju da BiH treba biti članica EU-a, a da bi se to postiglo, odgovorni političari moraju raditi u tom smjeru, kaže Solana.

Upitan da prokomentira sve češće napade na novinare u BiH, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost napominje da svi u BiH koji imaju odgovornost moraju razumjeti da je sloboda medija fundamentalna i moraju poštovati ulogu odgovornih novinara.

"Imao sam dug i otvoren razgovor s premijerom RS-a Miloradom Dodikom o politici u BiH. Dobio sam njegovo, ali i obećanja Sulejmana Tihića i Dragana Čovića da će sarađivati u procesu reformi. Postoje dva veoma važna pitanja: status Brčkog, koji se treba riješiti u Parlamentu BiH, i pitanje državne imovine. Ova pitanja nije teško riješiti ako postoji dobra volja, a nadam se da ona postoji na svim stranama", rekao je Solana u intervjuu za "60 minuta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije