Jasna Agić potvrdila: Moguće uvođenje policijskog sata u Sarajevu

3
Radiosarajevo.ba
Jasna Agić potvrdila: Moguće uvođenje policijskog sata u Sarajevu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Jasna Agić

Jasna Agić, vršiteljica dužnosti ministrice zdravstva Kantona Sarajevo, na konferenciji za medije Kriznog štaba KS koja je organizirana danas, najavila je mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera, a jedna od njih je uvođenje policijskog sata na području Sarajeva.

"Krizni štab redovno prati situaciju. Često idemo i ispred ostalih štabova. Ako situacija budu zahtijevala, ići će se radikalnije. Jedna od mjesra je zabrana okupljanja do restriktivnih mjera kretanja, rada i slično. Ako bude trebalo uvest će se i policijski sat", odgovorila je Agić na pitanje portala Radiosarajevo.ba.

Ona je naglasila da su tokom vikenda potpisani ugovori s tri privatne laboratorije za testiranje na koronavirus.

Zaključeni su ugovori sa tri privatne laboratorije: Privatni mikrobiološko parazitološki laboratorij, PZU Eurofarm-Centar Poliklinika te Privatna Zdravstvena ustanova Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje Nalaz, te da će tokom dana ugovor biti potpisan s laboratorijom Alea dr. Kandić.

Također, pozvane su sve druge laboratorije da se prijave. Za ovu namjenu je Zavod do kraja godine osigurao dodatnih 900.000 maraka.

Vršiteljica dužnosti ministrice zdravstva Kantona Sarajevo je govorila i o sukobu između rukovodstva Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nazvavši ga neprimjerenim i neetičnim.

"Taj sukob mora prestati. Prestat će kada menadžment počne raditi svoj posao i u funkciju stavi sve raspoložive kapacitete. Vlada KS je osigurala sve što je potrebno za rad. Zaposlili smo ljude i opremili ustanove. Sve je javno i transparentno. Svi moraju preuzeti odgovornost, Vlada prema svima postupa isto, bez predrasuda", kazala je Agić.

Policijski sat u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Policijski sat u Sarajevu

Istakla je da se Federalna uprava za inspekcijske poslove i danas nalazi na KCUS-u gdje utvrđuje da li su u funkciju stavljeni dodatni kapaciteti za zaražene koronavirusom, nakon čega će uslijediti izvještaj.

"Ne razmišljamo o drugim rješenjima za druge smještajne kapacitete ako KCUS odbije provesti odluke Kriznog štaba FBiH, to nije opcija, to ne razmatramo jer KCUS nije ničije privatno vlasništvo. Ne razmatramo alternativu jer se to ne može desiti. Svi kapaciteti su imovina građana", naglasila je Agić.

Ona je podvukla da su date saglasnosti za zapošljavanje 300 zdravstvenih radnika, te da je nabavljeno 10.000 antigenskih testova.

Kada je riječ o angažmanu dodatnih ljekara sa biroa, Agić je rekla da će se to vršiti prema potrebama.

"Ukoliko bude potrebno, pozvat će se ljekari koji su u penziji", dodala je Agić.

Anisa Bajramović: Krivulja poprima eksponencijalni rast

Anisa Bajramović, koja obavlja funkciju v. d. predsjednice Kriznog štaba KS, naglasila je da je prosječan dnevni broj zaraženih koronavirusom 285.

"Moram kazati da krivulja poprima eksponencijalni rast. Oko 1.700 uzoraka uzetih u domovima zdravlja, još nije analizirano. Sedmodnevna incidenca na 100.000 stanovnika je najveća do sada i iznosi 474. Hospitaliziranih je četiri posto u odnosu na broj oboljelih. Realno, to je trenutno dobar trend. U narednim danima se može očekivati povećan broj hospitaliziranih. Do sada je u KS potvrđeno 9.317 zaraženih, a trenutno je aktvino 3.330 slučajeva", dodala je Bajramović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije