Alić: Premijer TK za savjetnika imenovao čovjeka koji je prijavljen kao nasilnik

Radiosarajevo.ba
Alić: Premijer TK za savjetnika imenovao čovjeka koji je prijavljen kao nasilnik
Foto: Fena / Denijal Tulumović

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović za jednog od svojih savjetnika imenovao je Abdulaha Zukića, bivšeg ministra poljoprivrede u tom kantonu, protiv kojeg je tužilaštvo TK prije dvije godine podiglo optužnicu zbog koruptivnih radnji i koji ima dvije prijave zbog narušavanja javnog reda i mira i nasilničkog ponašanja.

Tim povodom oglasio se Jasmin Alić, potpredsjednik Glavnog odbora Naše stranke.

„Ovakav način vladanja, gdje premijer Denijal Tulumović za jednog od svojih savjetnika bira osobu koja se u svom angažmanu u Vladi uopšte nije proslavila, naprotiv, protiv koje je Tužilaštvo TK prije dvije godine podiglo optužnicu zbog koruptivnih radnji i koji ima i dvije prijave zbog narušavanja javnog reda i mira i nasilničkog ponašanja, što su građani imali priliku da pogledaju na videosnimcima demoliranja jednog ugostiteljskog objekta.

MUP potvrdio: Bivši ministar optužen da je demolirao kafić u Živinicama

Premijer Tulumović pao je tako na prvoj prepreci jer je u svom ekspozeu jasno govorio da će osigurati zaokret politike u odnosu na druge vlade. Taj zaokret ne može biti u izboru ovakvih savjetnika koje će budžetskim novcima plaćati građani Tuzlanskg kantona.

U savremenim i demokratskim društvima se teži principima moralnosti gdje političari moraju biti za primjer svima, a ne da su u sukobu sa zakonom.

Porazno je i to da se DF, kao koalicioni partner SDA, ne smije odlučno suprotstaviti pa pitanja o ovom imenovanju postavlja samo iz kurtoazije, pri čemu zastupnik DF-a Mahir Mešalić obmanjuje javnost izjavom da je ovo ipak diskreciono pravo premijera.

Kolege iz DF-a su jako brzo usvojili sistem vladanja SDA gdje se kod imenovanja novci stanovnika Tuzlanskog kantona troše na one podobne, a ne moralne i sposobne.

Podsjećamo, kroz budžet TK predviđena je suma za plaće u Uredu premijera od pola miliona. Advokati su skupi, a jedan od savjetnika je već pod teškom optužbom. Nadamo se da plate i ostalih savjetnika neće otići na odbranu od optužbi da su radili na štetu građana.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije