Jasmila Žbanić oštro kritikovala Benjaminu Karić i Trojku: "Za njih danas nije Dan žalosti"

20
Radiosarajevo.ba
Jasmila Žbanić oštro kritikovala Benjaminu Karić i Trojku: "Za njih danas nije Dan žalosti"
Foto: Kolaž / Jasmila Žbanić kritikovala Benjaminu Karić

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić oštro je kritikovala gradonačelnicu Sarajeva, Benjaminu Karić, zbog, kako tvrdi, nedostatka adekvatne reakcije na femicid u Sarajevu, te je istaknula da se žrtve ubistava žena zloupotrebljavaju u svrhu "niske političke strasti".

U objavi na društvenim mrežama, Žbanić je naglasila da odluke od strane gradonačalnice ne prate ozbiljni koraci u prevenciji nasilja, dok se istovremeno koriste smrti žena kao sredstvo političke promocije.

"Ubijena je Amra Kahrimanović. Još jedna žrtva muškog nasilja. Za gradonačelnicu i Trojku danas nije Dan žalosti. Nema protesta. Ne prekidaju se olimpijske aktivnosti. Dan žalosti je samo za nasilje koje se desi u toku SFF-a kako bi se zadovoljile niske političke strasti. Smrt žene je moneta za kupovinu popularnosti i opstanka na vlasti. Nije urađeno ništa da se nasilje zaustavi, a u vlasti još uvijek sjede zlostavljači žena. Prijatno gradonačelnice!",  napisala je Žbanić u svojoj objavi.

IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"

IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"

Ova oštra kritika dolazi nakon femicida u kojem je Amra Kahrimanović postala nova žrtva muškog nasilja. Jasmila Žbanić, poznata po svojim angažovanim stavovima, jasno izražava svoje nezadovoljstvo nedovoljnom akcijom gradske vlasti u suočavanju s problemom nasilja nad ženama i koristi priliku da istakne, kako smatra, nedosljednost u reakcijama na tragedije ovog tipa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije