Izbori / Mala izlaznost glasača u Travniku, drugačija situacija u Foči

11. 04. 2021. u 20:11:00 Fena

Shares: 0

Biračka mjesta u općini Travnik zatvorena su u 19 sati, potvrdio je  predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Travnik Hajrudin Alibašić, istaknuvši kako je na prijevremene izbore za načelnika izašlo 12.827 građana, odnosno 27,3 posto registriranih birača.

"To je mala izlaznost, a osobito ukoliko se ima u vidu da je na izbore prošle godine izašlo 50,6 posto birača", kazao je Alibašić.

Na području općine Travnik bilo je otvoreno 75 redovnih biračkih mjesta, te jedno za glasanje nepotvrđenim listićima.

Ukupno 47.782 registrirana birača imala su priliku birati između dva kandidata za općinskog načelnika.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) bio je Kenan Dautović, dok je Harisa Kanižu, kandidirala koalicije "Naša travnička priča" koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 15. studenoga prošle godine, preminuo kandidat Mirsad Peco, koji je dobio najviše glasova birača.

Sva biračka mjesta u Općini Foča u FBiH zatvorena su u 19 sati, potvrdila je predsjednica Općinske izborne komisije (OIK) Amela Kunovac.

Po njenim riječima, izborni dan protekao je uglavnom bez problema, a odziv birača je nešto manji u odnosu na lokalne izbore u novembru.

"Svoje biračko pravo na tri redovna biračka mjesta ostvarilo je 938 birača, dok je 112 glasalo putem mobilnih timova, a pravo glasa ukupno je imalo 1.605 birača, tako da je ukupno glasalo 65,4 posto birača. Sada slijedi brojanje glasova i očekujemo prve preliminarne rezultate večeras oko 20.30 sati", istakla je Kunovac.

Tokom dana, po prijavi građana, zabilježena je situacija da na granici 50 metara od biračkih mjesta, određena grupa osoba vrši određeni pritisak na birače. OIK je slučaj prijavila nadležnoj Policijskoj stanici i oni su poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Izborni proces u ovoj lokalnoj zajednici pratilo je ukupno 29 posmatrača, od kojih 19 stranačkih i 10 Koalicije "Pod lupom".

Stanovnici Općine Foča u FBiH za načelnika su birali između četiri kandidata, nezavisnih Mensure Karahodža i Muja Sofradžije, kandidat SDA je Mensud Borović, dok je koalicija A-SDA NBL “Zajedno za Ustikolinu” kandidovala Mensada Arnauta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)