Jagland i Karamehmedović: Građani BIH imaju pravo na javni servis

Radiosarajevo.ba
Jagland i Karamehmedović: Građani BIH imaju pravo na javni servis
Neovisan javni servis jedan od osnovnih stubova svakog demokratskog društva, a u slučaju potrebe, pred Sudom za ljudska prava može biti zatražena zaštita prava građana Bosne i Hercegovine na informiranje.

Rečeno je to  danas na sastanku generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića i generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda održanom u okviru drugog dana zasjedanja Generalne skupštine Evropske radiodifuzne unije (EBU) u Dublinu.

Tokom sastanka, Karamehmedović i Jagland su razmijenili posljednje informacije o stanju u BHRT-u i o finansiranju javnog servisa u Bosni i Hercegovini u svjetlu nedavno održane sarajevske Konferencije o javnom servisu BiH.

Jagland je istakao kako Vijeće Evrope i on osobno, pažljivo prate situaciju u Bosni i Hercegovini, prvenstveno zbog realne opasnosti od gašenja BHRT-a. Istovremeno, izražena je i ozbiljna zabrinutost zbog činjenice da dio političkih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti i dalje ne želi pronaći rješenje za stabilno finansiranje javnih emitera u Bosni i Hercegovini, što je osnovni preduvjet za postojanje neovisnog i profesionalnog javnog servisa koji bi isključivo radio u interesu građana.

Vijeće Evrope bilo je jedan od suorganizatora Konferencije o javnom servisu koja je održana 13. i 14. juna u BHRT-u i u čijem je radu, između ostalih, aktivno učestvovao i Nils Muiznieks, komesar Vijeća Evrope za ljudska prava.

Konferencija je rezultirala preporukama koje su proslijeđene svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije