Jadranka Kosor oglasila se na društvenoj mreži i poslala snažnu poruku Majkama Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Jadranka Kosor oglasila se na društvenoj mreži i poslala snažnu poruku Majkama Srebrenice
Printscreen / Jadranka Kosor

Bivša predsjednica vlade u Hrvatskoj Jadranka Kosor oglasila se povodom današnjeg obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Njenu objavu na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) prenosimo u cijelosti:

"8372. Genocid u Srebrenici. U mislima s Majkama Srebrenice", napisala je Jadranka Kosor na X-u.

Balkanci u Švicarskoj htjeli opljačkati zlataru u stilu 'Pink Pantera', a onda se tukli s policijom

Balkanci u Švicarskoj htjeli opljačkati zlataru u stilu 'Pink Pantera', a onda se tukli s policijom

U Srebrenici će za nekoliko trenutaka biti obavljena dženaza i ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsjednik RS ratni zločinac Radovan Karadžić i komandant bivše VRS ratni zločinac Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/uzivo-obiljezavanje-29-godisnjice-genocida-u-srebrenici/552839[/related] 

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je 2007. godine presudu u kojoj se konstatira da je jula 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila zaštićena zona UN, VRS počinila genocid.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprječavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu pratite dešavanja iz Bosne i Hercegovine, ali i reakcije iz cijelog svijeta na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije