Kosor: Hatidža Mehmedović u vječnosti će grliti svoje sinove

Anadolija
Kosor: Hatidža Mehmedović u vječnosti će grliti svoje sinove
Wikipedia / Jadranka Kosor
Vijest o smrti Hatidže Mehmedović predsjednice udruženja Majke Srebrenice odjeknula je u medijima, a riječi hvale o ženi koja se duže od dvije decenije borila za pravdu i istinu uputili su brojni građani i zvaničnici.
 
Među zvaničnicima je bila i bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor koja se oglasila putem svog Twitter naloga.
 
”Srebrenička majka Hatidža Mehmedović u vječnosti će sad grliti svoje sinove. Njenu borbu za istinu i nezaborav dužni smo nastaviti i zastati zbog nje u tišini. Pokloniti se, pomoliti i biti bolji”, objavila je Kosor.
 
Povjerenici i osoblje Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) izrazili su svoje saučešće Udruženju Majke Srebrenice nakon što je u nedjelju preminula predsjednica Udruženja Hatidža Mehmedović.
 
“Hatidža je predstavljala snage koje su učinile da Majke Srebrenice postanu snažna moralna sila i primjer za preživjele diljem svijeta. Ona je odgovorila na zločin koji je počinjen nad njenom porodicom tako što je intenzivno tragala za pravdom. Ona je u sebi objedinjavala suosjećanje sa žrtvama i odlučnost traganja za istinom”, saopštili sui z ICMP-a.
 
Hatidžin muž, dva brata i dva sina su ubijeni u genocidu 1995. godine. ICMP je pomogao u identifikaciji Hatidžine braće 2004. godine, a muža i dvojice sinova 2010. godine. Hatidža se vratila u Srebrenicu 2003. godine.
 
Od 2001. godine, nakon što je uvedena DNK analiza na osnovu masovnog sekvenciranja, ICMP je identificirao 6.940 od 8.000 srebreničkih žrtava. Ovaj proces identifikacije se nastavlja. Ove godine 35 žrtava, koje su identifikovane u skorije vrijeme, 11. jula ukopane su u Memorijalnom centru Potočari.
 
Emir Suljagić, bosanskohercegovački novinar i književnik na svom Twitter nalogu objavio je emotivan status povodom smrti Hatidže Mehmedović.
”Njena smrt je kraj jedne ere. Nažalost, niko nikad neće ispričati njenu priču. A to je bio zadatak naše generacije. Osjećam se kao da mi je umro najrođeniji. I kao da smo je izdali jer nismo naučili ništa od nje”, istakao je Emir Suljagić.
 
Ispraćaj i dženaza predsjednice Udruženja Majke Srebrenice Hatidži Mehmedović obavit će se ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, u srijedu u 12 sati, gdje će se obaviti i tevhid.
 
Ukop će se obaviti na porodičnom mezarju u Bektićima-Sućeska s početkom u 13:30 sati, gdje će se obaviti i ponovna dženaza i tevhid u porodičnoj kući u Bektićima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije