Pripadnici OSBiH sa američkim i europskim vojnicima na vježbi u Njemačkoj

0
Radiosarajevo.ba
Pripadnici OSBiH sa američkim i europskim vojnicima na vježbi u Njemačkoj
Foto: NATO / Pripadnici OSBiH sa američkim i europskim vojnicima na vježbi u Njemačkoj

Piše: F. V.

Američka misija pri NATO-u objavila je jučer zanimljivu fotografiju, koja je izazvala dosta pažnje na društvenim mrežama.

"Zajednički rad jača saveznike i partnere iz NATO-a", naveli su iz američke misije pri NATO-u, objavljujući fotografije sa međunarodne vojne vježbe Combined Resolve XV koja se od 1. do 5. marta ove godine održava na poligonima za obuku američkih snaga u Hohenfelsu i Grafenveru, dodajući da je to "savršen primjer našeg timskog rada u akciji".

Na fotografijama su prikazani upravo pripadnici američke vojske koji, kako su naveli, grade interoperabilnost i odnose sa partnerima iz Bosne i Hercegovine.

Vojna vježba COMBINED RESOLVE je redovna godišnja vježba snaga SAD u Evropi kroz koju se vrši provjera obučenosti jedinica i na kojoj učešće uzimaju predstavnici drugih zemalja.

Vježba se izvodi istovremeno na poligonima u Hohenfelsu i Grafenveru i na njoj je ovaj put učestvovalo oko 4.700 pripadnika iz deset savezničkih i partnerskih država. Pored vojnika iz naše zemlje i Sjedinjenih Američkih Država, tu su pripadnici snaga iz Italije, Kosova, Gruzije, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunjska i Slovenije.

Cilj vježbe je razmjena iskustava i znanja, promocija regionalne stabilnosti i
povjerenja među partnerima. Vježba se također fokusira na jačanje interoperabilnosti s multinacionalnim partnerima.

Pripadnici OSBiH po treći put učestvuju na ovoj vježbi u izvršenju namjenskih
zadataka suprotstavljenih snaga. Zadaci obuhvataju širok spektar operacija a
prethodno učešće ove jedinice ostavilo je značajan trag te su sad i očekivanja veća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije