State Department: BiH ima potencijalne izvore terorizma

Radiosarajevo.ba
State Department: BiH ima potencijalne izvore terorizma
U redovnom izvještaju o terorizmu 2017. u Europi, američki State Department obilježio je Bosnu i Hercegovinu (BiH) kao zemlju s potencijalnim izvorima terorizma.

"Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe još uvijek predstavljaju potencijalni izvor terorizma u državi, a malo na polju rehabilitacije i deradikalizacije individua", istaknuto je u izvještaju State  Departmenta. 

Kada je u pitanju državni nivo, BiH nije usvojila niti jedan novi zakon u polju borbe protiv terorizma u 2017. godini, dok je entitet RS-a usvojio novi krivični zakon koji tretira djela terorizma u skladu sa međunarodnim standardima i kriminalizuje članstvo u stranim paravojnim i para-policijskim snagama, navode u izvještaju. 

State Department se takođe osvrnuo na rad Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazavši da svega 25 pripadnika SIPA-e radi na slučajevoma borbe protiv terorizma, te su ocjenili da je njihova efektivnost veoma ograničena.

"Saradnja na sprovođenju zakona je nastavila da ispašta zbog interpersonalnih i među-institucialnih prepucavanja. Operativna grupa državnog tužilaštva se sastala svega dva puta u 2017 godini, a javne nesuglasice između vršioca dužnosti Javnog Tužioca BiH, ministra sigurnosti i SIPA menadžmenta nastavljaju da potkopavaju strateški napredak u borbi protiv terorizma", navedeno je u izvještaju State Departmenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije