Ambasada SAD u BiH objavila Izvještaj o trgovini ljudima u BiH: Podaci nisu dobri

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH objavila Izvještaj o trgovini ljudima u BiH: Podaci nisu dobri
Arhiv / Ilustracija

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini objavila je Izvještaj o trgovini ljudima u našoj zemlji za ovu godinu.

"Vlasti Bosne i Hercegovine se ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda za eliminiranje trgovine ljudima, ali ulažu značajna nastojanja u tom pravcu. Među tim nastojanjima je bila i organizacija radnih grupa s predstavnicima vlasti i civilnog društva od strane Državnog koordinatora, koje su bile zadužene za izradu državne strategije koju je vlada usvojila u januaru 2020. godine"; stoji u Izvještaju.

Vlasti u našoj zemlji nisu pokazale generalno veća nastojanja u poređenju s prethodnim izještajnim periodom. Državni budžet nije bio usvojen, zbog čega je i finansiranje u borbi protiv trgovine ljudima odloženo.

"Policija i tužilaštvo su i dalje redovno vodili istrage u predmetima trgovine ljudima kvalificirajući je kao lakša djela, dok su sudije i dalje izricale kazne ispod minimalno propisanih, čemu su skloni u svim krivičnim predmetima u Bosni i Hercegovini. Istrage i krivična gonjenja nisu bila usmjerena na žrtve, a Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima je i dalje neefikasna", puše u Izvještaju.

Izricane su presude žrtvama i nisu dodjeljivana godišnja sredstva nevladinim organizacijama za zaštitu žrtava, dok organizacije koje pružaju pomoć žrtvama i dalje namju resurse i nisu bile u stanju pružiti pomoć svim domaćim žrtvama.

Bosni i Hercegovini je prema Zakonu o zaštiti žrtava trgovine ljudima odobreno izuzeće od spuštanja na novi tri. Naša zemlja je na nivou dva Nadzorne liste treću godinu zaredom.

"Izvještaj o Trgovini ljudima je objavljen. Treću godinu zaredom bih je na nivou dva, riskiraju da padne na najniži nivo, ako hitno i značajno na unaprijedi borbu protiv trgovine ljudima", napisali su iz Američke ambasade na svom Twitter profilu.

Kompletan izvještaj možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije